Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Soud se zrůdou: Jeden ze strůjců teroru v Bataclanu dostal doživotí! Vrazi zabili 130 lidí

Aktualizováno -
29. června 2022
21:51
Autor: ČTK - 
29. června 2022
20:47

Francouzský soud dnes shledal vinným z terorismu a vraždy Salaha Abdeslama, jediného přeživšího ze strůjců teroristických útoků v Paříži v roce 2015. Z terorismu bylo kromě něj vinnými uznáno také dalších 18 obžalovaných, uvedly agentury. Při atentátech na hudební klub Bataclan a dalších místech v Paříži zemřelo 13. listopadu 2015 až 130 lidí. Abdeslam byl odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění.

U soudu ve Francii dnes padl rozsudek v procesu se dvěma desítkami obžalovaných za teroristické útoky v Paříži v roce 2015. Je mezi nimi i jediný z přeživších strůjců atentátů Salah Abdeslam, pro kterého prokuratura žádala doživotní trest bez možnosti propuštění.

Teroristé před sedmi lety zaútočili na několika místech v Paříži, mimo jiné v hudebním klubu Bataclan, a zabili 130 lidí. Soudní proces, který se konal ve speciálně upravené soudní síni v historickém pařížském Justičním paláci, začal loni na podzim. Trval deset měsíců a zúčastnilo se ho více než 2000 žalobců a přes 300 právníků.

Dostal doživotí

Soud dnes vynesl rozsudek nad všemi 20 muži. Hlavní podezřelý Salah Abdeslam byl shledán vinným z terorismu a vraždy, uvedl soudce Jean-Louis Peries.

Abdeslam byl odsouzen na doživotní vězení bez možnosti předčasného propuštění, což je trest, který byl zatím ve Francii udělen do této chvíle pouze čtyřikrát.

Všichni obžalovaní kromě jednoho, Farida Kharkhacha, byli shledáni vinnými ve všech bodech obžaloby, včetně terorismu. Kharkhacha shledal soud vinným ze zločinného spolčení za účelem podvodu.

Doživotní trest dostal mimo jiné i Mohamed Abrini, který je kromě atentátů v Paříži spojován i s bombovými útoky v Bruselu z března 2016, které si vyžádaly 32 mrtvých. Abrini smí na rozdíl od Abdeslama požádat o předčasné propuštění, nejdříve však po 22 letech ve vězení.

Šest mužů bylo odsouzeno v nepřítomnosti, předpokládá se, že zahynuli.

Chtěl se odpálit, vesta nefungovala?

Proces začal loni na podzim a soud zkoumal vinu dvacítky obžalovaných, kteří se na přípravě útoků různou měrou podíleli nebo o jejich přípravě věděli. U většiny obžalovaných prokuratura žádala také dočasný nebo trvalý zákaz pobytu ve Francii.

Hlavní postavou procesu byl právě Francouz marockého původu Abdeslam, který na rozdíl od sedmi zbylých sebevražedných atentátníků 13. listopadu 2015 výbušninu neodpálil.

Abdeslam na začátku procesu hrdě prohlásil, že je „vojákem“ Islámského státu. Později se však společně s některými dalšími obžalovanými omluvil obětem a pozůstalým. Při posledním slyšení tvrdil, že udělal chyby, ale není vrah.

Abdeslam také před soudem uváděl, že se na poslední chvíli rozhodl neodpálit vestu s výbušninou, kterou měl na sobě. Soud však na základě vyšetřování a výslechů došel k závěru, že vesta pouze nefungovala správně.

Přeživší masakru: Můžeme být hrdí

Byl to proces jako žádný jiný, a to nejen pro svou výjimečnou délku, ale také kvůli času, který byl věnován tomu, aby oběti mohly podrobně vypovídat o svém utrpení a jeho překonávání, zatímco rodiny zabitých hovořily o tom, jak těžké bylo žít dál, poznamenala agentura AP.

Arthur Denouveaux, který přežil atentát na Bataclan, před vynesením rozsudku uvedl, že soudní proces předčil očekávání obětí, protože teroristé reagovali na svědectví přeživších. To se podle něj v podobných procesech obvykle nestává. „Myslím, že můžeme být hrdí na to, čeho jsme dosáhli,“ řekl Denouveaux.

Video  Video z klubu Bataclan, ve kterém zaznívají první výstřely.  - YouTube
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

donypan ( 30. června 2022 12:28 )

Nechápu jak může stát doživotně živit toho šmejda.Už druhý den co ho chytili by neměl žít.

diskutujici ( 30. června 2022 05:07 )

Děkujeme humanistům Ten měl být už nasekán do masokostní moučky.

11kareI11 ( 29. června 2022 23:44 )

Vy jste asi moc rozumu nepobral, že?

Zobrazit celou diskusi