Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lídr ISIS je mrtvý! Zemřel při operaci USA, oznámil Biden. Kurajší odpálil sebe i s rodinou

Aktualizováno -
3. února 2022
19:44
Autor: ČTK - 
3. února 2022
14:39

Při operaci amerických speciálních jednotek v severozápadní Sýrii byl v noci na dnešek zabit lídr teroristické skupiny Islámský stát (IS) abú Ibráhím Hášimí Kurajší, oznámil dnes americký prezident Joe Biden. Všichni Američané se podle něj vrátili v pořádku. Podle sdělení místních záchranářů při operaci přišlo o život nejméně 13 lidí, včetně žen a dětí. Nejmenovaný představitel Bidenovy administrativy agentuře Reuters řekl, že Kurajší při operaci odpálil bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny.

Informace o počtech obětí se různí. Jeden z místních obyvatel vypověděl, že při útoku v provincii Idlib trvajícím dvě hodiny přišlo o život nejméně 12 lidí. Jde o hustě obydlenou oblast poblíž hranice s Tureckem, kde žijí desetitisíce Syřanů, jež z domova vyhnala občanská válka. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která sídlí v Británii a konflikt v Sýrii monitoruje skrze síť svých informátorů na místě, uvedla, že o život přišlo nejméně devět lidí, včetně dvou dětí a ženy. Podle opoziční syrské civilní obrany, známé též jako Bílé přilby, zahynulo při ostřelování a následných střetech nejméně 13 lidí včetně šesti dětí.

Podle svědků přistálo poblíž domu zahraničního džihádisty několik vrtulníků a byly slyšet výbuchy a střelba. Po útoku nad místem zůstaly blíže neurčené průzkumné letouny. Agentura AFP s odkazem na své zpravodaje na místě píše, že cílem americké operace byl dvoupatrový dům obklopený stromy. Část budovy byla podle zpravodajů zničena a na místě byly vidět stopy krve.

Největší operace od útoku proti Bagdádímu

„Díky schopnosti a statečnosti našich ozbrojených sil jsme odstranili z bojiště abú Ibráhíma Hášimího Kurajšího– vůdce ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii). Všichni Američané se z operace bezpečně vrátili,“ uvedl Biden v prohlášení. Doplnil, že později dnešní den o operaci promluví k národu.

USA upřednostnily rychlý útok vycvičené jednotky, aby se omezil na co nejmenší počet civilních obětí, uvedl prezident. Potvrdil, že Kurajší při operaci odpálil bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny. Podle členů Bidenovy administrativy citovaných agenturou Reuters američtí vojáci stihli odvést civilisty z prvního patra budovy, ve které se později vůdce IS odpálil. Při výbuchu pak ve druhém patře zemřel další člen vedení IS spolu s manželkou; oba se v budově zabarikádovali.

Identita zabitého vůdce IS byla potvrzena kontrolou otisků prstů a DNA, uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby na dnešním druhém setkání s tiskem. Celá operace podle něj trvala zhruba dvě hodiny, přesně jak bylo v plánu. Dvě hodiny podle něj byly potřeba, protože to bylo na velmi odlehlém místě a také kvůli ochraně civilistů. Americké jednotky strávily značnou dobu výzvami, aby lidi opustili budovu, na kterou se Američané chystali zaútočit.

Pentagon předtím oznámil, že americké speciální jednotky podnikly v noci na dnešek ve městě Atma na severu Sýrie úspěšnou protiteroristickou operaci. „Speciální jednotky Spojených států (...) podnikly dnes večer (v noci na dnešek) protiteroristickou operaci v severozápadní Sýrii. Mise byla úspěšná,“ uvedl mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby. „Nedošlo k žádným americkým ztrátám,“ dodal.

Biden v prohlášení uvedl, že operaci nařídil, aby „chránil americký lid a naše spojence a učinil svět bezpečnějším místem“.

Charles Lister, analytik washingtonského Blízkovýchodního institutu, řekl, že „to vypadá na největší operaci“ od útoku proti Bagdádímu. Vůdce teroristické organizace Islámský stát zemřel při zásahu amerického komanda v severovýchodní Sýrii v říjnu 2019.

Idlib je poslední větší oblastí ovládanou povstalci bojujícími proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Většinu provincie a přilehlých území kontroluje skupina Haját Tahrír aš-Šám (HTS), která je někdejší syrskou odnoží Al-Káidy. Americká armáda se v uplynulých letech snažila likvidovat představitele Al-Káidy v severní Sýrii především pomocí dronů.

Arany ( 3. února 2022 23:17 )

Zabili, zabili. Ale brzo bude další. To podhoubí je tam stále bude a těžko s tím někdo něco udělá. Ani USA, navíc kamarádi s grázly že Saúdské Arábie a jiných obskurních islámských států. Všecko jsou jenom peníze. Pravda je úplně jinde.

eiben ( 3. února 2022 17:26 )

Pulkine ty kolaborante americky tebe plati urcite Washington

zfloyd ( 3. února 2022 16:50 )

Tak teď nevím kdo jsou ty teroristi , jestli ti co jsou doma ve svém státě nebo ti co útočí v cizím státě děti neděti

viho ( 3. února 2022 16:48 )

Kdyby v USA provedly nějaké speciální jednotky Islámského státu takový útok na tamního prezidenta, tak by toho byla plná západní média jako strašlivého teroristického útoku. Zatímco vražda prezidenta Islámského státu je médii vykládána jako "speciální operace". Možná by novináři v zájmu objektivity měli zveřejňovat skóre mrtvých a zraněných USA vs. Islámský stát, a to zejména civilistů a dětí. Aby se mohlo objektivně posoudit, kdo je vlastně ten terorirsta.

eiben ( 3. února 2022 16:12 )

Zabili 6 deti a pohodicka hlavne, ze se americti vrazi a agresori vratili zivi

Zobrazit celou diskusi