Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nemocnice na hraně kolapsu: USA drtí vlna omikronu, Biden posílá na pomoc další vojáky

Autor: ČTK - 
13. ledna 2022
18:12

 Americký prezident Joe Biden dnes oznámil plán vyslat další týmy armádních zdravotníků na pomoc nemocnicím tvrdě zasaženým aktuální vlnou covidu-19. V projevu zmínil šest týmů o celkem 120 lidech, přičemž podle Bílého domu jde o začátek rozmístění 1000 dodatečných posil. Prezident zároveň pověřil svůj protiepidemický tým nákupem dalších 500 milionů covidových testů pro bezplatnou distribuci Američanům, zatímco testy z první půlmiliardové várky lidé budou moci objednávat od příštího týdne.

Opatření přichází v momentě, kdy ve Spojených státech dál sílí rekordní vlna epidemie. Země s více než 330 miliony obyvatel registruje skoro 800.000 nových nákaz denně a v nemocnicích tam poprvé leží přes 150.000 pacientů s koronavirem. Téměř 25.500 z nich je podle nejnovějších údajů ministerstva zdravotnictví na jednotkách intenzivní péče. To je méně než před rokem nebo na začátku září, kombinace náporu pacientů a absencí nakažených zdravotníků nicméně dostává nemocnice napříč Spojenými státy do velkých problémů.

Federální vláda od konce listopadu vyslala do různých koutů země na 800 vojáků a dalších pracovníků, aby pomáhali s péčí o nemocné či s testováním. Nyní chce poskytnout dalších 1000 lidí, přičemž prvních šest týmů zamíří do nemocnic v Michiganu, New Jersey, New Yorku, Nového Mexika, Ohia a Rhode Islandu.

„Dnes pověřuji svůj tým, aby obstaral dodatečných 500 milionů testů, které budou bezplatně distribuovány,“ oznámil Biden další krok v boji proti koronaviru. Jeho vláda těsně před Vánocemi avizovala první nákup stejného množství testů pro domácí použití, zatím ale tyto sady nejsou lidem k dispozici. Podle nejnovějších informací bylo objednáno jen asi 50 milionů, šéf Bílého domu ale dnes uvedl, že vláda příští týden spustí web pro jejich objednávání.

Biden zároveň znovu vyzval dosud neočkované obyvatele USA, aby si nechali podat některou z bezpečných a účinných vakcín, také apeloval na zakrývání dýchacích cest na veřejnosti. „Vím, že jsme všichni na prahu tohoto nového roku frustrovaní. Omikron způsobuje miliony infekcí a rekordní hospitalizace,“ řekl prezident k nové koronavirové variantě. Podle listu The New York Times neschopnost dostat covid-19 pod kontrolu přispívá na konci prvního roku jeho mandátu k poklesu Bidenovy popularity. Prezident vstupoval do úřadu se slibem, že Spojené státy vyvede z pandemie.

Video  „Neopatrné a riskantní" Biochemik Trnka o vládních změnách. A zmínil nová problematická data  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa