Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Biden se chlubil, že komando zlikvidovalo vůdce ISIS. Hrozba útoků přetrvává, varuje OSN

Autor: CNN, mav - 
9. února 2022
16:44

Samozvaný chalífát Islámský stát už zase ztratil svého vůdce, Abú Ibráhím Hášimí Kurajší se začátkem února odpálil při boji s americkým komandem. Z dálky se úspěšná razie může jevit jako přelomová událost, experti však varují, že to teror džihádistické skupiny nezastaví, píše CNN.

„Díky chrabrosti našich vojáků už tento děsný teroristický vůdce není na světě,“ deklaroval slavnostně americký prezident Joe Biden pár hodin po konci operace, jež se odehrála v noci na 3. února v Idlibu, regionu drženém syrskými rebely. „Pro ISIS je to katastrofická rána,“ dodala prezidentova mluvčí Jen Psakiová podle CNN.

Biden snad doufal, že se dočká stejných fanfár, jako když Američané za jeho předchůdců zlikvidovali šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina (2011 v Pákistánu) či zakladatele IS Abú Bakra al-Bagdádího (2019 rovněž v Idlibu). I jeho džihádistický nástupce podle Bílého domu řídil terorismus nejen v Sýrii a Iráku, ale i odnože v dalších oblastech včetně Afghánistánu.

Experti na Islámský stát však varují: Kurajší nebyl žádný Bagdádí, který z teroristické organizace udělal skutečně něco jako stát. A nyní už zase spíš než o silnou organizaci jde o teroristy, povstalce, partyzány s rozptýlenou hierarchií.

Na každý pád zůstává významnou silou. V pátek OSN publikovala analýzu ISIS i dalších velkých teroristických organizací, jejich situace a aktivit za druhé pololetí 2021. ISIS má k dispozici odhadem 25-50 milionů dolarů (až 1,1 mld. Kč); příjmy však jsou poslední dobou nízké.

„ISIS má v Sýrii a Iráku odhadem 6 000 - 10 000 bojovníků, formuje tam buňky a cvičí útočníky,“ konstatuje report podle CNN. „Stále podnikají útoky, včetně partyzánských operací, přepadů a výbušnin u silnice. Buňky v Iráku se rovněž zaměřují na ekonomický boj, zaměřují se na infrastrukturu, zejména elektrické vedení.“

Operace v Afghánistánu i Africe

Rekruty se džihádistům daří nabírat i v libanonském městě Tripolis. A od pádu prozápadní vlády v Afghánistánu posílila i tamní odnož Islámského státu, označovaná ISIS-K. Z nějakých 2200 mužů se rozrostla ke 4000, a to díky otevírání věznic s radikály. Tálibán je sice pro ISIS-K stejným nepřítelem jako spojenci Západu, ale tímto rivalům nechtěně pomohl.

Odnožím al-Káidy i ISIS se rovněž daří v některých západoafrických zemích, například v Mali, kde je bezpečnostní situace podobně nepřehledná a kde se džihádistům daří získávat podporu proti vládám.

Už před smrtí Kurajšího ISIS ztratil několik vůdčích osobností. V říjnu irácké bezpečnostní složky například zadržely Sámího Džásima al-Džabúrího, který měl na starosti finance organizace.

Podle OSN nyní nepanuje shoda, nakolik tyto ztráty organizaci uškodily: „Některé členské státy vyhodnotily, že je skupina významně oslabena, zatímco jiné soudí, že hrozba útoků od jádra ISIS přetrvává.“

Na slova expertů došlo koncem ledna, když ISIS zaútočil na věznici na severovýchodě Sýrie ve snaze osvobodit tisíce svých spolubojovníků. Skoro týden trvalo obléhání, podle analytiků šlo o největší koordinovaný útok ISIS od pádu samozvaného chalífátu před třemi lety. „Podle zadržených, jež jsme vyslechli v prvních chvílích operace, se akce připravovala a plánovala šest měsíců,“ řekl pro CNN mluvčí Syrských demokratických sil (SDF). Útočila víc jak stovka bojovníků, vězni pomáhali vytvářet chaos uvnitř - například zapalováním dek.

Některé významné vězně se podařilo osvobodit, nakonec však džihádisté prohráli a vzdali se; v bitvě jich zemřely stovky – a desítky kurdských bojovníků SDF. „I tak jim to z propagandistického pohledu za tu cenu stálo,“ soudí Edmund Fitton-Brown, který se na reportu OSN podílel. „Ale je příliš brzy na závěry, jaký dopad to bude mít na schopnosti té teroristické organizace,“ řekl pro CNN.

Když skupina roku 2014 překvapivě ovládla Mosul a další velká území, byla situace přehlednější. Vojenská koalice vedená Spojenými státy, ale i šíitské milice podporované Íránem vedly vleklé bitvy, které z chalífátu zase ukrajovaly, až ho úplně vymazaly z mapy.

Dnes je ISIS prakticky neviditelný; jeho šíření je patrné, zřejmě však nemá jen jeden zdroj. Proto nynější americká razie vyvolává víc otázek, než na kolik jich odpovídá. Například co vůdce ISIS dělal v Idlibu, když tam dominuje jiná džihádistická skupina? Haját Tahrír aš-Šám se vyvinula z odnože Al-Káidy, nyní však tvrdí, že je nezávislá. A jak z Idlibu mohl dirigovat buňky dál v Sýrii a Iráku?

Jak se vyjevují nové detaily, potvrzují se soudy expertů: Kurajší byl hlavou, ovšem k eliminaci hrozby bude zapotřebí ještě daleko víc mezinárodní spolupráce a sofistikovaných operací.

Video  Vůdce hrdlořezů z IS je mrtvý. Bagdádí ve škole propadal, z armády ho vyhodili  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi