Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Turecku zadrželi funkcionáře ISIS, ne šéfa. Podle zdrojů se ani nebránil zatčení, vyslýchají ho

Aktualizováno -
27. května 2022
13:22
26. května 2022
18:25

Turecko tento měsíc zadrželo vysoce postavného člen teroristické organizace Islámský stát (ISIS), ale nikoliv jejího šéfa, jak ve čtvrtek informovala některá místní média. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný turecký představitel. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by zadrženým mužem byl Hasan Hášimí Kurajší, který vede IS od března. Úřady se k informacím o zadržení člena IS oficiálně nevyjádřily.

Podle zdroje agentury AFP neexistuje „žádná přesná informace“ o tom, že zadržený muž je šéfem ISIS. Podle něj se jedná o „funkcionáře“ islamistické skupiny.

Některá turecká média tento týden informovala, že turecké bezpečnostní síly zadržely minulý týden při operaci v Istanbulu šéfa ISIS Kurajšího. Nyní ho podle těchto informací vyslýchají tajné služby. Zprávu o zadržení by podle těchto zdrojů měl v příštích dnech ohlásit turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Hasan Hášimí Kurajší se stal lídrem ISIS letos v březnu poté, co začátkem února při operaci speciálních jednotek USA v severozápadní Sýrii zemřel předchozí vůdce ISIS abú Ibráhím Hášimí Kurajší. Akce se uskutečnila na přímý rozkaz amerického prezidenta Joea Bidena, podle něhož Kurajší odpálil během operace bombu, čímž zabil sebe a členy své rodiny.

Ibráhím Hášími Kurajší vedl ISIS od roku 2019, kdy byl zabit při podobné americké operaci jeho předchůdce abú Bakr Bagdádí. Server Middle East Eye napsal, že podle irácké tajné služby je poslední lídr ISIS, nyní údajně zatčený v Turecku, bratr abú Bakra Bagdádího, který v roce 2014 na dobytých územích v Iráku a Sýrii oznámil z Mosulu chalífát (vládu hlavy muslimské obce).

Radikálové z ISIS začali zabírat rozsáhlé oblasti v Iráku a Sýrii v roce 2014 a na dobytých územích násilím prosazovali svůj přísný výklad islámského práva šaría. V jisté době ovládali skoro polovinu Sýrie a asi třetinu Iráku. K jejich rozmachu přispěla občanská válka v Sýrii. V Iráku byl IS územně poražen v roce 2017, v Sýrii v březnu 2019. V obou zemích ale stále mají menší buňky, které nadále páchají útoky. Odnože ISIS působí i v dalších státech, atentáty provádí například v Afghánistánu či v některých afrických zemích.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi