Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před 7 lety explodoval muniční sklad ve Vrběticích a zemřeli dva lidé: Vyšetřování odhalilo děsivé podezření!

Autor: jel, ČTK - 
17. října 2021
08:25

V sobotu 16. října uplynulo sedm let od prvního výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku, při kterém zahynuli dva lidé. O téměř dva měsíce později pak explodoval ještě druhý sklad. Oba měla v té době v nájmu ostravská firma Imex Group a areál spravoval Vojenský technický ústav. 17. dubna letošního roku vypukla kolem Vrbětic další kauza. Premiér Andrej Babiš (ANO) tehdy oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že za výbuchem stojí příslušníci ruské tajné služby GRU.

K oběma výbuchům došlo v roce 2014. Nejprve 16. října vybuchl sklad číslo 16. Tato exploze usmrtila dva lidi, jejichž těla se našla až v polovině listopadu. Dalším obětem na životech zabránil velitel hasičů Jiří Ovesný z Valašských Klobouků. Hasiči, kteří vyjížděli k zásahu, totiž neměli tušení, že jde o požár muničního skladu. Ovesný naštěstí po krátké obhlídce místa duchapřítomně stáhl všechny jednotky. Ještěže tak učinil, protože krátce poté se ozvala další exploze, při níž vylétly do vzduchu tuny munice.

Na začátku prosince v areálu došlo k dalšímu výbuchu, tentokrát skladu číslo 12. Ten obsahoval téměř sto tun materiálu. Po obou událostech bylo z blízkého okolí evakuováno obrovské množství lidí. V okolí totiž docházelo k náhodným explozím. Policie celou věc vyšetřovala, nicméně nebylo vůbec jasné, co se ve Vrběticích vlastně stalo. Zvrat přišel v dubnu letošního roku.

Ruští tajní agenti

Po prohlášení Andreje Babiše opět kauzu sledovalo celé Česko. Vyšlo najevo, že za výbuchem zřejmě stojí ruská tajná služba GRU. Podezřelými jsou dva Rusové Anatolij Čepiga a Alexander Miškin, kteří jsou mimo jiné podezřelí i z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a zbrojaře Emiliana Gebreva. 

Dvojice mužů měla do České republiky dorazit mezi 11. až 13. říjnem 2014. Podle policie se prokazovali falešnými pasy (ruskými, moldavským a tádžikistánským). Na falešné pasy se objednali na prohlídku skladu ve Vrběticích, kam ale podle prvního zástupce firmy Imex Group nedorazili. Podle českých bezpečnostních složek však museli nějak do areálu proniknout. Jak k výbuchu došlo, však není jasné. 

Den před explozí navíc do areálu dorazil majitel Imex Group Petr Bernatík a není jasné, zda byl sám, či s dalšími lidmi. Tentýž den navíc dostali brigádníci pracující ve skladech nečekaně volno.

Vyhoštění diplomatů a odškodnění obcí

Podle zjištění skupiny Bellingcat, The Insider a Týdeníku Respekt za celou akcí stálo celkem 6 ruských agentů. Celá akce měla proběhnout o týden dříve, nakonec byla ale odložena. 

Celá akce navíc byla zřejmě nepovedená, protože munice měla prý vybouchnout až za hranicemi České republiky. Cílem bylo údajně zničit materiál, který si objednal bulharský obchodník Emilijan Gebrev. Materiál měl prý totiž směřovat na Ukrajinu a do Sýrie.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v dubnu prohlásil, že vojenský materiál měl být ve dnech kolem výbuchu vyskladněn a dodán bulharskému odběrateli, pracuje se proto s verzí, že měl explodovat až za hranicemi. Zeman krátce po zveřejnění kauzy rezignoval. Deníku N přiznal, že cítil tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové.

Kolem celého případu i nadále probíhá vyšetřování, kde se skrývají dva hlavní podezřelí, však není jasné. Česko však v souvislosti s novými informacemi ohledně kauzy v dubnu solidárně vyhostilo 18 ruských diplomatů s rodinami.

V srpnu 2021 česká vláda schválila zákon, podle něhož odškodní obce v okolí Vrbětic. Ty si rozdělí 700 milionů korun. 

Video  Likvidace trosek po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích  - Policie ČR
Video se připravuje ...

 

 

Hoonza ( 17. října 2021 09:19 )

Takže teda "viníky" máme... Ale proč naši zbrojaři dodávali zbraně do zakázané oblasti, to se asi řešit nebude, přece jde jenom o toho správného viníka a ne že obchodujeme s kde kým. Ještě že tomu všichni věří, jinak by to bylo asi podezřelý

MAMKA2316 ( 17. října 2021 09:18 )

Asi máme špičkovou rozvědku že ji to trvalo 7 let ??? Co když to Rusáci nebyli v plotě byli údajně díry že se tam mohl dostat kdokoliv ???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání