Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Před 20 lety zabila exploze v libušínském dole čtyři lidi: Mohla za tragédii zapálená cigareta?

Autor: ČTK - 
29. listopadu 2021
16:07

V dolu Schoeller v Libušíně u Kladna před dvaceti lety zemřeli čtyři horníci, zřejmě kvůli porušení bezpečnostních předpisů. Podle svědků se v prostorách i kouřilo. V prostoru začala hořet směs metanu se vzduchem, zapálit ji mohla například cigareta. Nešlo ale o rozsáhlý výbuch, řekl fotograf a bývalý pracovník kladenských dolů Josef Seifert, který byl v době neštěstí vedoucím likvidace havárie.

Podle Seiferta šli havíři při noční směně 29. listopadu 2001 razit zhruba 300 metrů pod zemí jednu z chodeb. Podle protokolu z místa tragédie si jeden z nich pravděpodobně zapálil cigaretu. Kouření zde bylo samozřejmě zakázané, ale protože se metan obvykle v kladenských štolách nevyskytoval, zákaz tu byl zřejmě porušován. Tři muži zemřeli okamžitě při požáru, čtvrtý, který byl na začátku chodby, zemřel později v nemocnici.

Ostatní havíře podle Seiferta na událost upozornila vzdušná rázová vlna, která ale podle oficiálních záznamů nebyla velká a nebyla znát na uzávěrách chránících před případným výbuchem. Následoval telefonát dispečerovi a pokyn revírníkovi, který šel zjistit, co se stalo.

„Cestou potkal nějaké havíře, ti mu říkali, že tam byla tlaková vlna, on dal dispečerovi pokyn, a tím pádem byl vyhlášen poplach “ popsal událost Seifert, který také okamžitě zamířil na šachtu, kam byli zároveň přivoláni báňští záchranáři, lékař i vedení dolu.

Poté začaly záchranné práce. Záhy záchranáři zjistili, že v místě požáru není kyslík. Ačkoliv se jednoho ze čtyř horníků podařilo z místa dostat živého, kvůli velmi vážným popáleninám zemřel o několik měsíců později.

Šachta byla uzavřena v červenci 2002. Tím skončila těžba nejenom v tomto dole, ale v celém kladenském regionu. V září 2005 uložil kladenský soud šesti bývalým zaměstnancům dolu podmíněné tresty, podle tehdejšího rozhodnutí soudu se dopustili trestného činu obecného ohrožení s následkem smrti, protože nezajistili bezpečnost pracovníků a bezpečný stav pracoviště.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání