Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Výbuch chemičky: 2 pohřešovaní, obětí už je 5. Co stálo za tragédií v Porýní?

Aktualizováno -
29. července 2021
17:18
Autor: ČTK, sova - 
29. července 2021
14:15

Dva lidé pohřešovaní po úterní explozi v chemické průmyslové zóně v Leverkusenu na západě Německa jsou nejspíše po smrti. Neštěstí, při kterém podle úřadů do ovzduší patrně unikly jedovaté látky, má zatím pět potvrzených obětí na životech. Příčina exploze je nadále neznámá, informovala ve středu agentura DPA.

Musíme vycházet z toho, že pět pohřešovaných nebude nalezeno živých,“ řekl Frank Hyldmar, což je šéf společnosti Currenta, která areál provozuje. Jde podle něj o čtyři zaměstnance jeho firmy a jednoho pracovníka externí společnosti. Hyldmar zároveň vyjádřil soustrast pozůstalým.

Hyldmar takto mluvit ve čtvrtek dopoledne, odpoledne se jeho slova vyplnila. Byla nalezena tři nová těla, pohřešovaní už jsou tak jen dva lidé.

V úterý dopoledne vybuchly skladovací nádrže s ředidly ve spalovně nebezpečného odpadu, která je součástí rozsáhlého průmyslového areálu. Následně propukl požár, jehož uhašení trvalo přes tři hodiny.

Vyšetřování je vedeno proti neznámému pachateli

Detonace kromě usmrcení několika lidí dalších 31 zranila. Nad místem výbuchu se vznášel velký černý mrak. Německý úřad civilní ochrany označil explozi za „extrémní nebezpečí“ a vyzval obyvatele, aby až do pozdního odpoledne nevycházeli ven a nevětrali.

Příčina detonace je stále nejasná. Aby bylo objasněno, zda k nehodě vedl lidský faktor, byl zřízen policejní vyšetřovací tým. Vyšetřování zahájené pro podezření ze zabití z nedbalosti a obecného ohrožení z důvodu nebezpečného výbuchu je prozatím vedeno proti neznámým osobám, uvedlo kolínské státní zastupitelství. Píše to například server listu Die Zeit.

Jedna z největších průmyslových oblastí v zemi

Úřad pro ochranu životního prostředí v Severním Porýní-Vestfálsku (LANUV) ve středu uvedl, že podle dosavadních zjištění mrak zanesl nad obydlené oblasti dioxiny, polychlorované bifenyly a furan.

Zatím ale není jasné, v jaké koncentraci byly nebezpečné látky do ovzduší uvolněny. Město Leverkusen doporučilo občanům, aby nejedli ovoce a zeleninu z vlastních zahrad, na nichž se usadily částice z dýmu. Kvůli nehodě bylo také dočasně uzavřeno několik dálnic v blízkosti chemického parku.

Takzvaný Chempark v Leverkusenu je jednou z největších lokalit chemického průmyslu v Německu. Kromě společnosti Bayer zde sídlí desítky dalších firem.

Video  V Lovosicích vybouchla část chemičky: Několik lidí utrpělo zranění  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi