Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sněhová bouře v Německu: 222 nehod, zřícený cirkusový stan a policie krotila žně sáňkařů

Aktualizováno -
7. února 2021
19:20
Autor: ČTK - 
6. února 2021
16:58

Německo se v neděli potýká se silným sněžením, které zasáhlo zejména střed země a vedlo k rozsáhlým výpadkům v regionální i dálkové železniční dopravě. Policie také musela v některých místech kvůli náledí uzavírat dálnice, nepříznivé počasí přispělo ke stovkám nehod. Na řadě míst přestala fungovat autobusová doprava, napsala agentura DPA. To sáňkaři si den užívali.

Část Německa v noci na neděli zasáhlo silné sněžení, kvůli němuž státní železniční dopravce Deutsche Bahn preventivně zrušil některé regionální spoje. Nejdříve prudké srážky udeřily podle očekávání na jižní část Dolního Saska kolem města Göttingen, ale podle policie po půlnoci sněžilo i v Hannoveru a Osnabrücku, informovala agentura DPA. Provoz na železnici zimní počasí částečně ochromilo také ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

Německá meteorologická služba DWD hovoří o „mimořádném vpádu zimy“ a varovala pro dnešní noc a pondělí před sněhem a silnými až extrémními závějemi v centrální části Německa. Pro jižní část Dolního Saska platí nejvyšší stupeň varování.

Až 40 centimetrů nového sněhu

V rozsáhlé oblasti od Severního Porýní-Vestfálska po Sasko hlásila německá meteorologická služba DWD dnes ráno silné závěje nebo sněhové srážky.

Na rozsáhlém území má během 24 hodin napadnout 15 až 25 centimetrů čerstvého sněhu, místy dokonce až 40 centimetrů.

Policie hlídala sáňkování

Nově napadený sníh v Berlíně přilákal děti k sáňkování. Napilno kvůli tomu měla policie, která dohlížela na dodržování karanténních opatření. Na ty však tentokrát dbal jen málokdo.

V parku Fritze Schloßa ve čtvrti Moabit, kde po druhé světové válce nahromaděním trosek z rozbombardovaných domů vznikl na Berlín úctyhodný pahorek, zasahovalo několik policistů. Ti v polovině kopce uzavřeli vstup na samotný vrchol, ze kterého vede sáňkařská dráha. „Je mi to líto, je zavřeno. Je tady příliš lidí,“ řekl policista, který s několika dalšími kolegy hlídal vstup k vrcholu. Matka, která na vrchol táhla na saních dvě děti, ale nebyla s uzávěrou spokojená. Policista jí vysvětlil, že se bohužel nedá nic dělat. „Taková je doba,“ řekl. „Běžte dolů.“ 

V nižších částech kopce, které byly rovněž obsypány sáňkujícími dětmi, policejní hlídky upozorňovaly rodiče na dodržování odstupu a na vhodnosti nošení roušek. S odstupem a ani s rouškami si ale nikdo hlavu nelámal.

Policisté také páskami uzavřeli v polovině kopce hlavní přístupovou cestu k sáňkařské dráze a na vrcholu i vstup na svah. Využitelná tak po dobu kontroly byla jen polovina dráhy. Po odjezdu policie se sáňkaři na vrchol vrátili a policejní pásku sešlápli k zemi, aby v jízdě nepřekážela.

Náledí a závěje. Na jihu země jaro

Dopravní centrála v Hannoveru vydala už v sobotu ve 22:00 varování pro celé Dolní Sasko. Hrozí nebezpečí náledí, uježděného sněhu, sněžení a sněhových závějí. Platí to i pro dálnice a řidiči mají být obzvlášť opatrní.

Zatímco lidé na severu Německa čelí mrazivému počasí, na jihu země se podle meteorologů mohou těšit na jarní teploty. Teplotní rozdíly mezi severem a jihem Německa by se tak mohly pohybovat kolem 20 stupňů Celsia.

Zřícený cirkusový stan

Policie v Severním Porýní-Vestfálsku od sobotního večera zaznamenala 222 nehod souvisejících s počasím, při kterých dva lidé utrpěli těžká zranění a 26 lidí lehká zranění.

Ve městě Hagen v Severním Porýní-Vestfálsku se kvůli sněhu zřítil cirkusový stan, ve kterém se nacházelo sedm koní, dva velbloudi, dvě lamy a dvě kozy. Všech 13 zvířat se podle policie podařilo zachránit.

Ve spolkové zemi Hesensko uvízlo na dálnicích ve sněhu a na náledí více než 55 kamionů s přívěsy. V Dolním Sasku musel být uzavřen úsek dálnice A7 mezi městy Bockenem a Salzgitter. V Hamburku prudký vítr strhl do rybníku kočárek s dvojčaty. Díky pohotové reakci matky a pomoci souseda se naštěstí podařilo děti včas dostat z vody, a přivolaný lékař tak mohl konstatovat, že jsou obě naprosto v pořádku.

Problémy na železnici

V regionální dopravě, kterou v Dolním Sasku zajišťuje Deutsche Bahn, v noci na dnešek nevyjely některé vlaky. „Jde o preventivní opatření, větší omezení na tratích momentálně nejsou,“ řekl podle DPA v noci na dnešek mluvčí drah.

Zasaženy jsou spoje z a do měst Hameln, Hildesheim, Nienburg, Celle a kolem dolnosaské metropole Hannoveru. Podle DPA se v regionální dopravě v oblasti Hannoveru od půlnoci množí rušení spojů.

Na železnici ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko byly dnes ráno hlášeny první problémy zejména v Porúří. Na mnoha místech bylo poškozeno trolejové vedení, což postihlo například důležitou trať mezi Duisburgem a Essenem. Také regionální vlaky mezi Münsterem a Recklinghausenem a příměstské vlaky mezi Dortmundem a Hagenem nemohly kvůli poruše vedení projet nebo musely být odkloněny. Soukromá společnost Eurobahn hlásila výpadky především kolem Münsteru, Bielefeldu a Paderbornu.

Deutsche Bahn už v sobotu na severu Německa zrušila některé dálkové spoje, mezi jinými i vlaky Intercity z Brém do stanice Norddeich Mole u Severního moře. Preventivně byly zrušeny víkendové spoje mezi Hamburkem a Kielem, Hamburkem a Lübeckem a také mezi Hamburkem a Westerlandem.

Mluvčí německých drah DPA už v sobotu sdělila, že například v Hamburku, Hannoveru, Münsteru, Kasselu a v Lipsku připravili možnosti pro přenocování cestujících, kteří se nebudou moci dostat do cíle své cesty vlakem. Kvůli možným nesnázím způsobeným počasím je také na nádražích posílený personál.

Situace na nádražích je klidná, neboť většina lidí dbala varování DWD. Spolkový ministr dopravy Andreas Scheuer v souvislosti s chaosem, který přívaly sněhu v Německu způsobily, vyzval lidi, aby raději zůstali doma i v pondělí. Deníku Bild při líčení nastalé situace mimo jiné řekl, že nelze zaručit, že v pondělí už bude železniční doprava fungovat.

Sníh na ranveji

Svou první vážnou zimní zátěžovou zkouškou podle DPA prošlo letiště německé metropole Berlín-Braniborsko (BER). K odstraňování sněhu a ledu na ranveji a příjezdových drahách s celkovou plochou 350 hektarů byly nasazeny čtyři desítky speciálních vozidel a zařízení, sdělila mluvčí letiště. Dodala, že odpoledne bylo vše bez problémů, jen některé letouny nabraly zpoždění až 45 minut.

Video  Sněhová bouře ve Španělsku: Problémy v dopravě, zasypaný Madrid  - Reuters
Video se připravuje ...

Manowar ( 7. února 2021 11:10 )

Tam mají pracantů,tak není problém.

krapotkin ( 7. února 2021 09:08 )

Takhle to tady vypadalo před lety taky, ale to mráz a zima přicházely z Kremlu. Teď, když to přichází z Brusele, to stojí většinou (jako všechno) za prd.

Zobrazit celou diskusi