Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Dobrý signál.“ Němci posílí očkování ve spolkových zemích sousedících s Českem a Francií

Autor: ČTK - 
19. března 2021
19:50

Německé spolkové země, které sousedí s koronavirem silně zasaženými zeměmi Českem a Francií, dostanou oproti ostatním regionům vakcíny navíc. Vyplývá to ze závěrů pátečního jednání kancléřky Angely Merkelové s ministerskými předsedy spolkových zemí, informuje agentura DPA.

S dodatečnými dodávkami vakcín může počítat Bavorsko, Sasko a Durynsko, které ovšem s ČR nesousedí. Na západě se to týká Sárska a Porýní-Falce. Bavorsko dostane 100 000 dávek navíc, podle jeho ministerského předsedy Markuse Södera jde o „dobrý signál“.

V saském okrese Vogtland, který sousedí s Karlovarským krajem, minulý týden začalo plošné očkování proti covidu-19. Podle údajů Institutu Roberta Kocha (RKI) jde nyní o druhý nejvíce zasažený okres v Německu.

Německo v únoru označilo Česko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko za oblasti s výskytem mutací a zavedlo kvůli tomu kontroly na hranicích. Později do této kategorie zařadilo i francouzský departement Moselle.

Rostoucí počty nakažených v Německu

V Německu v poslední době počty nově nakažených znovu rostou. Ministr zdravotnictví Jens Spahn dnes upozornil, že rychlé řešení současné situace neexistuje, neboť v Evropě je všeobecný nedostatek vakcín. Prozatím Německo s 83 miliony obyvatel podalo alespoň jednu dávku zhruba sedmi milionům lidí, což odpovídá každému desátému dospělému.

Německo je jednou z několika zemí Evropské unie, které ode dneška obnovily očkování vakcínou proti covidu-19 od firmy AstraZeneca. Stalo se tak poté, co ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) označila za bezpečnou. „Nechala bych se naočkovat AstraZenekou,“ řekla dnes kancléřka Merkelová po schůzce s ministerskými předsedy spolkových zemí.

Prozatím Německo s 83 miliony obyvatel podalo alespoň jednu dávku zhruba sedmi milionům lidí, což odpovídá každému desátému dospělému. Po Velikonocích se mají do očkování zapojit praktičtí lékaři. Vzhledem k nedostatku vakcín se ale neočekává, že by už od počátku dokázali imunizovat větší počet zájemců.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa