Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Otevření škol a obchodů v Německu přiživuje třetí vlnu. Sousedy Česka láká i Sputnik V

Autor: Dagmar Machotová - 
18. března 2021
21:35

Zavřené školy a maloobchod a nouzový stav zřejmě až do Velikonoc. Restrikce svazují Čechům život už několik měsíců, ty nejtvrdší pak třetí týden. Zhoršující se situace v sousedním Německu ukazuje, že je to v evropských poměrech jediná možná cesta, jak stlačit čísla nakažených do doby, než bude proočkována většina populace. Po kolotoči pochybností okolo vakcíny AstraZeneca prosazují premiéři Saska, Saska-Anhaltska a Durynska ruskou vakcínu Sputnik V.

Stín zavřených škol visí nad Českem už několik měsíců. Většina dětí strávila v aktuálním školním roce v lavici pouhých 26 dní. Většinu roku se učily doma na distanční výuce. Spor o to, zda jsou, nebo nejsou školy rizikovým místem pro šíření koronaviru, vedl už v loňském roce exministr zdravotnictví a nynější poradce prezidenta Zemana Roman Prymula. Debaty o termínu jejich otevření neutichají ani dnes. „Podle mého odhadu se děti nevrátí do školy dřív než na začátku léta,“ řekl Blesk Zprávám Prymula.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

Podle současného ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) by se nicméně děti do škol mohly vrátit ve druhé polovině dubna. Podmínkou bude ale pravidelné testování a celkový vývoj epidemie v Česku. Blatný to řekl na středečním jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. Konkrétní termín návratu do škol ale nesdělil. 

Na příkladu Německa se bohužel ukazuje, že právě školy by mohly být místem, kde se covid šíří. „Bohužel se tady opakovaně mluvilo a mluví o tom, že školy nejsou problém, nejsou tím místem, kde dochází k masivnímu šíření, ale já si to tedy rozhodně nemyslím,“ řekl Prymula Blesk Zprávám. 

Německo před dvěma týdny vrátilo děti do škol a částečně rozvolnilo opatření v maloobchodu. Žáci mají povinné roušky nebo respirátory, spolu s učiteli se musejí jednou týdně testovat. V některých zemích se obnovila prezenční výuka, některé země učí žáky po menších skupinách v týdenních cyklech.

Už po prvním týdnu vystřelila čísla nakažených nahoru. Ve čtvrtek (po bezmála třech týdnech) vydal Institut Roberta Kocha (RKI) zprávu, že v zemi bylo odhaleno 17 504 nově nakažených, což je nejvyšší nárůst od 22. ledna 2021. „Týdenní incidence (počet nakažených) je vedle R čísla a procenta nakažených jeden z nejdůležitějších ukazatelů, který není vhodné podceňovat. Vypovídá o tom, jak akutní situace je,“ řekl Blesk Zprávám Prymula.

Na počátku rozvolnění byla průměrná incidence na hodnotě 63, nyní je na hodnotě 90, kde bylo naposledy 2.února. Některé země stojí před rozhodnutím opět uzavřít školy. Jednou z nich je sousední Sasko, jehož premiér Michael Kretschmer (CDU) ve středu večer v televizi ZDF řekl, že se situace nesmí nechat dojít tak daleko, že by se opět zaplnily nemocnice. Bohužel i za cenu, že se opět uzavřou školy, kadeřnictví, kulturní zařízení a zoo.

Německo se stejně jako ostatní státy EU potýká s nedostatekem vakcín. Po dočasném zastavení očkování vakcínou z AstraZeneca, u které se nicméně vše znovu rozbíhá, prosazují premiéři Saska, Saska-Anhaltska a Durynska ruskou vakcínu Sputnik V. „Rusko je zemí vědy a nemám nejmenších pochyb o tom, že by tamní vědecké kapacity nebyly schopny vyrobit účinnou vakcínu," uvedl na svém twitteru Michael Kretschmer.

Rovněž bavorský premiér Marcus Söder žádá zrychlit schvalovací proces u ruské vakcíny Sputnik V. Vyzval také Evropu, aby se již věnovala nákupu tohoto preparátu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa