Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Prymula pro Blesk: Nekonečné prodlužování lockdownu nemá smysl. A respirátory do prázdnin?

Autor: Dagmar Machotová - 
16. března 2021
05:30

Současná vládní opatření jsou sice tvrdá, ale nefungují. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekl bývalý ministr zdravotnictví a současný poradce prezidenta Miloše Zemana Roman Prymula. Expertní skupině by doporučil opatření analyzovat a upravit. Promluvil také o tom, že ochranu úst a nosu nejspíš nesundáme do léta, i o vakcínách. Vývoj té české podle Prymuly má smysl, a to hlavně kvůli dalším mutacím koronaviru.

Pane profesore, kdybyste teď byl členem poradního týmu vlády, co byste doporučil vládě po aktuálním lockdownu?

Já si myslím, že nejdůležitější je nechat si provést analýzu účinnosti toho lockdownu. Protože bez ní to nekonečné prodlužování asi nemá smysl. Musí se zjistit, kde jsou ty nedomykavosti. Ta opatření byla poměrně silná a člověk by očekával, že dojde k dramatickému snížení. Pokud k němu nedochází, pak musíme řešit, jestli to je správná cesta. Aktuální pokles je spíše kosmetický.

Vy jste loni řekl, že s pandemií SARS-CoV-2 se budeme potýkat dva roky. To jste věděl, nebo jste si to tipnul?

Z toho, co se dělo, to byl můj kvalifikovaný odhad.

Co myslíte o názoru, že se Česko neoficiálně vydalo cestou promoření? Myslím to tak, že podle některých vědců prodělalo nemoc covid-19 přibližně třikrát více osob, než kolik jich uvádějí statistiky.

Problém promoření spočívá v tom, kromě toho, že je neetické a zemře při něm zbytečně mnoho lidí, tak ta získaná imunita po prodělané infekci je krátkodobá. Primárně je tedy nutné proočkovat rizikovou populaci.

Video  Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil  - Blesk
Video se připravuje ...

Odborníci se shodují na tom, že virová nálož v populaci je tak obrovská, že by virus mohl vytvořit další mutaci, vůči které by současné vakcíny byly neúčinné. Je to možné?

To je bohužel možné a pravda je, že čím více umožňujeme viru, aby mutoval – čím je větší expozice, tím pravděpodobněji se to může stát. Proto třeba u ptačí chřipky se vybíjejí celé chovy drůbeže, aby se zabránilo mutacím. To samozřejmě lidstvu udělat nemůžeme, my se musíme maximálně snažit zabránit šíření viru.

Jak hodnotíte ruskou vakcínu Sputnik V? Když odhlédneme od toho, kdo ji vyrábí a že ještě nebyla schválena EMou (Evropská léková agentura), jak kvalitní vakcína to je?

Technicky ji považuji za velmi kvalitní, možná kvalitnější, než některé již schválené vakcíny. Je koncipována podobně jako AstraZeneca, ale nedochází u ní k těm interferencím (vzájemnému ovlivňování léčby protilátkami s imunitní odpovědí vyvolanou vakcínou, pozn. red.) jako u AstraZeneky. Koncept založený na dvou různých virech se ukazuje jako velmi funkční. Koncepčně je ta vakcína za mě v pořádku, ale to, co výrobce zatím nedodal, jsou výsledky klinických studií mimo Rusko. Ty probíhají teď ve čtyřech zemích světa a tyto výsledky budou někdy v dubnu. Touto optikou je to trochu problém, protože vakcíny jsou potřeba nyní a hodně rychle.

Když už jste zmínil AstraZeneku, není její pověst už natolik pošramocená, že ji některé státy, potažmo někteří lidé budou a priori odmítat?

To by mohl být trochu problém, řada lidí se k této vakcíně staví negativně. Já sám jsem to řešil v rámci své rodiny.

Vidíte vy nějakou spojitost mezi aplikací vakcíny AstraZeneca a těmi nešťastnými událostmi, ke kterým došlo v Dánsku?

Na těch velikých počtech bude logicky docházet k tomu, že tam budou nežádoucí reakce, a to i takto závažné. Je otázkou, zda jsou v přímé souvislosti s očkováním nebo nikoliv. Ovšem pořád to není tak frekventní komplikace, kvůli které by se ta vakcína musela stáhnout z trhu. Berme to tak, že bez té vakcinace nám umírají  dvě stovky lidí denně, a to nikdy nemůže nastat po vakcíně.

Kdy budeme mít podle vás proočkováno těch 70 procent populace?

Věřím, že do konce prázdnin, ale byl bych moc rád, aby se nám to povedlo během května a června, jinak se v té situaci budeme pohybovat velmi dlouho.

Co si myslíte o vývoji české vakcíny? Není na to už trochu pozdě?

Mohlo by se zdát, že je to pozdě, ale my budeme za nějaký čas v situaci, kdy budeme potřebovat vakcíny druhé generace. Budeme muset umět reagovat na ty nejrůznější mutace, kterých je už teď v populaci hodně. Dovedu si představit, že budeme členy nějakého mezinárodního nekomerčního konsorcia, který ten vývoj povede.

Myslíte si, že se české děti vrátí do škol ještě v tomto školním roce?

Myslím, že tady bude intenzivní snaha, aby se tak stalo. Ale podle mě to bude až na konci dubna, a bude to selektivně. Že by se vrátily všechny děti do škol, to vidím až později. Já jsem už loni navrhoval nějakou formu letní školy v době letních prázdnin, ale to se nepotkalo s pozitivní odezvou.

Za jak dlouho se dočkáme doby, kdy odložíme respirátory a roušky?

To je trochu záludná otázka, já očekávám, že minimálně do letních prázdnin pojedeme v tomto režimu. Potom by to už nemuselo být tak dramatické.

zirioges ( 16. března 2021 17:08 )

Prymulák si nasazuje prachový respirátor dnes, zítra i v létě s lopatou v ruce na dálnici
Na hradě Mírov bude drhnout celu v prachovém čínském respirátoru po celu dobu pobytu...

ingmarie ( 16. března 2021 13:19 )

Přesně tak. Místo zbytečných blábolů do médií by měl epidemiolog Prymula odjet do Havířova zkontrolovat ty netopýry , co se tam lidem usazují v bytech . Jestli nemají koronavirus . To je jeho práce a nikoliv žvanit s výrazem pohřebáka do médií

ingmarie ( 16. března 2021 13:15 )

Hmm

ingmarie ( 16. března 2021 13:14 )

Ať jim přibalí i Zemana

ingmarie ( 16. března 2021 13:12 )

Show must go on Zemanův zelený smeták prošťouchává kupředu Sputnik

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa