Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Experti: Vláda v boření dezinformací zklamala. Kolik Čechů věří hoaxům a jakým?

Autor: Nikola Forejtová - 
15. března 2021
05:30

Vláda podle expertů zklamala v boření dezinformací, respektive jejich vyvracení nevěnuje tolik pozornosti, jakou by si zasloužily. Navíc se kolikrát sami politici podílí na šíření nebezpečných hoaxů, jak zaznělo na diskuzi analytiků a organizace Evropské hodnoty. Podle nejnovějšího průzkumu tak nyní poměrně hodně Čechů nejenže řadě dezinformací věří, ale i je aktivně pouští dál do širší společnosti. A jaké hoaxy jsou vlastně ty nejznámější? Například, že je ve vakcíně sledovací mikročip, nebo že vám změní DNA. 

Koronavirus je celosvětový komplot, ve vakcíně je mikročip a naroste vám po ní křídlo - a samozřejmě pokud nějaký virus opravdu existuje, tak je vyrobený v čínské laboratoři. To je jen skromný výčet dezinformací, které se rozjely souběžně s tím, jak se rozbíhala epidemie onemocnění covid-19. 

Některým dezinformacím věří až polovina lidí

Ačkoliv se to řadě lidem zdá jako naprostý nesmysl, najdou se tací, kteří těmto informacím věří a v podstatě se jim člověk nemusí úplně divit. Dezinformátoři jsou totiž zdatnými emočními manipulátory a dokážou uvádět i zdánlivě věrohodné zdroje, které jejich domněnky potvrzují. 

Občas šíří i citace z opravdu věrohodných zdrojů, vystřihují je ale z kontextu. „Velmi časté bylo v uplynulém roce zneužívání seriózních médií. Vyberou si třeba Reuters či New York Times, ale ve výsledku si jen vyzobali, co se jim hodilo. To je technika, co se dříve využívala velmi málo,“ vysvětluje jednu z manipulačních technik Veronika Krátká Špalková z Evropských hodnot.

Podle koordinátora mediálně vzdělávacích aktivit organizace Transitions Jaroslava Valůchy je dezinformacemi reálně ohroženo na 10 % Čechů, přičemž 6 % lidí aktivně podobné mýty šíří. „Přes 30 % lidí si myslí, že se nemocnice snaží získat více pacientů kvůli penězům a dokonce až 50 % lidí věří, že byl virus uměle vytvořen v laboratoři,“ uvedl dále Valůch během online diskuze organizace Evropské hodnoty.

Právě Evropské hodnoty přinesly další čísla průzkumu, který se zabýval nejen tím, jaké dezinformace a kdy se vlastně šíří, ale i tím, jak se s nimi poprala česká vláda. 

Dezinformace se logicky tvoří podle toho, jaké téma ve společnosti aktuálně převládá. První vlna dezinformací v podstatě kopírovala první vlnu epidemie a začala už v lednu - tedy v době, kdy v Česku ještě nebyli nakažení, ale covid-19 již pomalu bujel ve světě. „Nejčastějším tématem byla spekulace o vytvoření viru v laboratoři, objevily se informace, že se jedná o selektivní zbraň,“ komentuje výsledky Krátká Špalková.

„Nezáleží na logice, ale na emocích“ 

Během letního útlumu se zase epidemie značně bagatelizovala a dezinformačními weby se šířily informace o plánu globálních elit, jak ovládat lidstvo. Už během této druhé vlny začala pomalu vystrkovat růžky třetí vlna dezinformací, která logicky začala napadat vakcíny. Experti uvádí, že první „žhavé“ informace se začaly šířit už v květnu. Nyní se pak dezinformátoři podle expertů snaží do popředí protlačit zaručenou účinnost ruské vakcíny Sputnik V. 

Sputnik V, ačkoliv je experty považován za kvalitní vakcínu, se neprotlačuje dopředu náhodou. Právě Rusko je totiž klasickým šiřitelem dezinformací.

„Je to kobercový nálet a nezáleží na logice, ale na intenzitě emočního zabarvení. Navíc je tu aktuální vývoj s prezidentem Zemanem, to hodnotím šíleně,“ pronesl během diskuze datový analytik František Vrabel, který již dříve v pořadu Blesku Epicentrum mluvil o tom, že až 90 % dezinformačních webů je ve prospěch Ruska.  

Video  Analytik Vrabel: Vláda nechápe závažnost situace a nemluví jedním hlasem. A podivné výběrové řízení  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vrabel zmínil prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s aktuálním vývojem situace kolem vakcíny Sputnik V, kterou chce Zeman do Česka dostat zrychleně. Přesněji uvedl, že by nečekal na povolení od Evropské lékové agentury (EMA). Na to konto se dokonce nechal slyšet, že by si přál konec stávajícího ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) a šéfky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storovové, jelikož ti se proti neschválené vakcíně ohradili.

Vláda zklamala? 

Celkově podle expertů vláda nepřispívá zdravému informačnímu prostředí. Podle Evropských hodnot se navíc najdou šiřitelé hoaxů a polopravd i mezi politiky. Během diskuze jich i pár jmenovali. Podle nich řadu dezinformací posílá do popředí například poslanec Lubomír Volný, či třeba Radek Rozvoral (SPD). A za zmínku podle nich stojí i celebrity jako Daniel Landa nebo Ilona Csáková.

Samotný kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) pak proti dezinformacím podle expertů nebojuje dostatečně efektivně. Abychom ale byli spravedliví, řadu informací naleznete na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. 

Nejedná se ovšem o snahu aktivně pouštět takové informace do širšího mediálního a sociálního prostředí. „Během první vlny nebyla reakce vlády žádná. MZČR ani vláda se nesnažili srozumitelně a systematicky tyto mýty vyvracet (...) Během druhé vlny byly snahy ze strany tehdejšího ministra Romana Prymuly, ale to skončilo jeho odvoláním a na tuto snahu Jan Blatný viditelně nenavázal,“ konstatovala Krátká Špalková. 

Blatný nicméně pár kroků proti dezinformacím udělal. Několikrát mluvit o vakcínách a známá byla i jeho spolupráce na projektu influencerů Anny Šulcové a Jakuba Gulaba, kteří vytvořili sedm videí s experty ohledně nejčastěji sdílených mýtů. Za účast na tomto projektu si vláda slízla spíše kritiku. 

Nicméně podle expertů je tato snaha malá a nadále se tak nedaří bořit mýty dostatečně rychle a efektivně. O dezinformacích mluvily několikrát i Blesk Zprávy. Pojďme si ještě připomenout, jaké mýty jsou nejčastější a co na ně říkají experti. 

Vakcína mění DNA a obsahuje mikročip

V ČR se k 11. březnu očkuje přípravky od Moderny, Astra Zeneca a Pfizer/BioNTech. K tomuto dni pak byla vakcína podaná podle dat MZČR 948 144 lidem. Podle dezinformátorů ale udělali tito lidé obrovskou chybu, neboť jim vakcíny od Moderny a Pfizeru pozmění DNA. 

Obě očkovací látky totiž fungují na principu mRNA. A jak zmínil již dříve pro Blesk Zprávy biochemik Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky AV ČR, RNA se opravdu umí přepsat do DNA - jako to dělá virus HIV - u koronaviru ale tato možnost prostě neexistuje. 

„RNA, která je ve vakcíně, navíc není příliš stabilní. Musí být v tukovém obalu, kde lipidy zaručí, aby se nerozložila, než se vpraví do lidského organismu. Tam se nedostane ani do jádra buňky, kde je uloženo DNA. Nejde tedy ani na stejné místo,“ vysvětloval Blesk Zprávám, proč nemůže vakcína změnit lidskou DNA. A stejně tak sepsul i možnost vpravení mikročipu do těla očkovaného. Jednoduše by se tam ani mikročip nevešel.

A podobně pro Blesk Zprávy smýšlel i vakcinolog Roman Chlíbek z Univerzity obrany. „Proč by to někdo dával do očkování, když se to může dát do inzulinu? Z mého pohledu není možné i přes všechny světové znalosti nanotechnologie, aby při těch všech bezpečnostních opatřeních by tam někdo cíleně vnášel čipy. To je opravdu čistá spekulace.“

 

denisz ( 15. března 2021 11:03 )

Mám za to, že česká společnost je už obrněna proti dezinformacím.
Co vše už např. Piráti nakydali na českého premiéra je zdrcující.
V normální dobré zemi by zděšení lide vyšli do ulic, ne tak v Česku,
kde vědí,že jsou to jen podrazy opozice v neférovém politickém boji.
Takže drtivá většina nevěří ani hoaxům o covid 19 = byl vytvořen v laboratoři,jedná o selektivní zbraň, plán globálních elit, jak ovládat
lidstvo, vakcíně je sledovací mikročip, nebo že změní DNA, protlačit
ruskou vakcinu Sputník V, Zeman ji chce do Česka dostat zrychleně,
šíří to jen z Ruska podobné nesmysli. Zpráva tu byla i před 2 měsíci.
Že za hoaxy nepovažují např. jak by opozice (pomatení Piráti,ODS)
řešili lehce epidemii,jen Babiš,či neschopná vláda,brání řešení krize.

orlus ( 15. března 2021 09:09 )

orlus ( 15. března 2021 09:07 )

A kdo je ta autorita, která bude rozhodovat co je hoax a co pravda? Kdysi se tvrdilo, že Husajn vyvíjí atomové zbraně, načež začali válku. Což však nebyla pravda. Všichni mají nějaké zájmy, které neváhají podložit lží. Pak jsou tady polopravdy jako v případě Krymu, Kosova nebo třeba Libye, které platí podle toho, která strana je dotyčnému sympatičtější. Absolutní pravda snad platí jen v případě matematiky. Takže věřit se dá jen tomu co člověk vidí na vlastní oči.(v některých případech ani tomu ne)

Jaronovaku ( 15. března 2021 09:04 )

Vláda zklamala. No jak asi má donutit naše nezávislé novináře aby přestali psát nesmysly a honit se za senzací. Lidi nejsou hloupí. Jestli pár jedinců něco tvrdí a noviny prezentují v honbě za senzací názory hrstek lidí takovým způsobem, že vzniká dojem, že je to názor většiny lidí. Jak to může vláda ovlivnit? Když někdo řekne veřejně názor na novináře, tak je to jak kdyz hodí granát do kurníku!

1esetka ( 15. března 2021 08:55 )

No, hlavně, že vy máte jasno, jak bude situace vypadat. Tohle se děje všude, stačí sledovat zahraniční zprávy, ne jen tupě věřit všemu, co vám na blesku a jinde přednesou, protože je to úplně nová situace, která se mění ze dne na den a opatření nejsou jasná ani virologům a lékařům, soudě podle toho, že sami odborníci (pravda, často "odborníci") tvrdí úplně opačné věci. Jenom vy (ale nejste v tom sám, bohužel) si myslíte, že víte co dělat, a že jiná vláda ba dupla a virus by zmizel a nikdy víc se neobjevil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa