K výbuchu při asanaci munice došlo v bývalé pěchotní střelnici Kolvín v místě, kde býval vojenský újezd. Nyní je to chráněná krajinná oblast. „Výbuch vyšetřuje vojenská policie pro podezření z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti spáchaného dosud neznámým pachatelem,“ uvedla mluvčí vojenské policie Nikola Rimkevič Hájková.

Protože vyšetřování případu je v počáteční fázi, nebude vojenská policie sdělovat další informace.

Vojáci utrpěli těžká zranění v úterý dopoledne, když čistili prostor dopadové plochy střelnice. Vojáci zde dělají hloubkový pyrotechnický průzkum. „Z místa události jsme transportovali letecky pozemní cestou dva muže s těžkými zraněními na urgentní příjem ve FN v Plzni,“ uvedla Andrea Divišová z krajské záchranky. Jeden z vojáků byl popálený na hrudníku a ruce, druhý utrpěl devastující zranění nohou.

Vojenská policie nyní prověřuje veškeré okolnosti případu. Mluvčí neřekla, kolik vojáků na místě provádělo asanaci prostoru. „Apelujeme na občany, aby v bývalých i nadále aktivních vojenských prostorech dodržovali bezpečnostní opatření,“ dodala Rimkevič Hájková.

Stále je zde munice

Bývalý vojenský prostor Brdy je od roku 2016 chráněnou krajinnou oblastí, armáda ho od roku 2012 do roku 2017 povrchově pyrotechnicky čistila. Ženisté našli na území o rozloze téměř 13 tisíc hektarů asi 10 tisíc kusů nevybuchlé munice. V roce 2019 začaly práce znovu, pyrotechnici se pustili do hloubkového průzkumu.

V CHKO Brdy jsou stále veřejnosti nepřístupná místa. Trvale nepřístupné je posádkové cvičiště Jince. Stejně jako cílové dopadové plochy Jordán, Tok, bývalá pěchotní střelnice Kolvín a Padrť. Procházet se zde smí pouze po značených zpevněných komunikacích a trasách.

VIDEO: Exploze letecké pumy za Velkou Bíteší: Evakuovali kvůli ní 1300 lidí.

Video
Video se připravuje ...

Exploze letecké pumy za Velkou Bíteší: Evakuovali kvůli ní 1300 lidí Policie ČR

Fotogalerie
5 fotografií