Rodiče nemocnici zažalovali a chtěli 10 miliónů korun. Plzeňský okresní soud jim dal loni za pravdu. Nemocnice se odvolala a Krajský soud v Plzni teď odvolací řízení zastavil.

Rodina a nemocnice se totiž mezitím dohodly. Na jaké částce? „To je čistě věcí účastníků řízení,“ uvedla soudkyně Nataša Loužilová. Výši odškodného nesdělila nemocnice ani rodiče.

Invalidní holčička

Deniska skončila jako ležící pacient, má jen malou šanci na zlepšení stavu. „Musí být krmena žaludeční sondou. Dokáže se lehce usmát, zvládne několik slabik a reaguje na členy rodiny. Bez plicní ventilace dokáže sama dýchat několik minut,“ stálo v loňské žalobě.

S bolestmi břicha do nemocnice

Denisku přijali s bolestmi břicha do nemocnice v listopadu 2015. Když se její stav zhoršil, nechal ji špitál odvézt převozovou sanitkou jen v doprovodu sestry do Fakultní nemocnice v Plzni.

To už ale dívka zvracela krev a kolabovala. I přes veškerou péči skončila jako ležák odkázaná na plicní ventilaci.

Soud: Nemocnice pochybila

Podle loňského verdiktu okresního soudu nemocnice nezajistila dítěti náležité vyšetření a pochybila i při transportu do Fakultní nemocnice v Plzni jen převozovou sanitkou. Deniska totiž kvůli zauzlovaným střevům zkolabovala a měla srdeční zástavu.

Těsně před převozem byla dívka ve stavu, kdy z příznaků bylo zřejmé, že se může jednat o náhlou břišní příhodu nebo jiné závažné onemocnění vyžadující péči chirurga. Nemocnice v takový okamžik měla a mohla preventivně předpokládat další zhoršení stavu, kdy bude nutné během přepravy pacientovi poskytnout velmi intenzivní péči. Přesto zajistila převoz jen spoře vybavenou sanitkou bez lékaře, a to jen za účasti sestry, která pacientku celou dobu držela v náruči,“ uvedl soud.

Nemocnice se brání

Převoz spolu s prvotním laxním ošetřením vytkl v posudku i soudní znalec. „Transport dítěte s podezřením na náhlou břišní příhodu, které krátce předtím zvrací krev, běžnou sanitkou pouze v doprovodu sestry je špatný postup hraničící s nedbalostí. Specializované vyšetření na chirurgii mělo přijít dříve,“ uvedl znalec.

Nemocnice se bránila, že na zhoršující se stav holčičky reagovala jejím převozem na chirurgii ve fakultní nemocnici. „Vzhledem ke stabilizovanému stavu dívky byl zajištěn její převoz sanitním vozem se zdravotní sestrou, když nebylo možné předpokládat akutní zhoršení zdravotního stavu,“ uvedla nemocnice.

VIDEO: Poškození mozku bývá nevratné.