Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vlajky v centru a nekonečná objetí: Cherson je znovu ukrajinský, okupanti se stáhli po 254 dnech

Aktualizováno -
11. listopadu 2022
22:02
Autor: ČTK, for, swp - 
11. listopadu 2022
16:00

Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, vojáci ukrajinské armády vstupují do města, donedávna okupovaného Rusy, uvedl dnes server RBK-Ukrajina s odvoláním na vojenskou rozvědku. Informaci později potvrdil ukrajinský prezident Volodomyr Zelenský. Cherson, ležící na západním břehu Dněpru poblíž ústí do Černého moře, byl prvním větším městem, kterého se Rusové zmocnili po svém jarním vpádu na Ukrajinu. Ruská státní televize prakticky o posledním vývoji v Chersonu mlčí, upozornil nezávislý ruský zpravodajský portál Meduza

„Cherson se vrací pod kontrolu Ukrajiny, do města vstupují jednotky ukrajinských ozbrojených sil. Ústupové cesty ruských okupantů svou palbou kontroluje ukrajinská armáda. Skoncuje s jakýmikoliv pokusy klást odpor,“ uvedla rozvědka podle zpravodajského serveru. Rozvědka vyzvala ruské vojáky, aby se raději vzdali, než budou zničeni.

Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj na sociální síti Telegram později potvrdil, že ukrajinská armáda Cherson opravdu znovudobyla. 

Rusko chtělo ukrajinský Cherson změnit v „město smrti“, uvedl následně poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychaljo Podoljak. Ruská armáda podle něj ve městě zaminovala všechno, co mohla, od bytů po kanalizace. 

Video  Veselí v ulicích Chersonu po odchodu Rusů  - Reuters
Video se připravuje ...

Ruské ministerstvo obrany na páteční tiskové konferenci oznámilo, že ráno dokončilo stažení ruských sil z pravého, západního břehu řeky Dněpr, na kterém leží i Cherson. Rusové město, které je správním střediskem stejnojmenné oblasti, okupovali od 2. března. Na podzim se ukrajinský region pokusili anektovat po narychlo uspořádaném hlasování, jehož výsledky svět neuznal.

O posledním vývoji ale v ruské státní televizi není ani zmínka, jak v pátek pozdě večer upozornil nezávislý ruský zpravodajský portál Meduza, podle něhož například v dnešních denních zpravodajských relacích na Prvním kanálu, známé stanici spojované s prokremelskou propagandou, nebo na podobně zaměřené stanici Rossija 1 nepadla o stahování ruských vojáků z Chersonu ani zmínka.

První kanál stejně jako stanice Rossija 1 nebo NTV ve středu večer ve zpravodajských relacích ukázaly celý zhruba desetiminutový videozáznam ruského ministerstva obrany, v němž šéf resortu Sergej Šojgu nařídil stažení ruských vojsk za řeku Dněpr. První kanál a Rossija 1 také odvysílaly reportáže o tom, jak obyvatelé Chersonské oblasti na výzvu ruských úřadů opouštějí region a dostávají bydlení v ruském Stavropolu. Poté ale podle Meduzy přinejmenším den a půl ani jedna z jmenovaných stanic situaci u Chersonu nijak nekomentovala.

Obyvatelé vítají své zachránce

Lidé v Chersonu vycházejí na ulice s ukrajinskými vlajkami, aby přivítali ukrajinské vojáky, uvedl dnes místní portál Most, od kterého tuto zprávu převzala i další ukrajinská média, například list Ukrajinska pravda. Lidé s vlajkami se podle webu scházejí na centrálním náměstí Svobody, kde se na jaře konaly demonstrace proti ruské okupaci města. Snímek ukrajinského vojáka v ulicích jednoho z chersonských sídlišť mezitím zveřejnil server RBK-Ukrajina.

Již dříve se v centru Ruskem okupovaného města objevila ukrajinská vlajka. Vyvěsili ji příslušníci hnutí odporu, uvedl RBK-Ukrajina s odvoláním na snímek, který zveřejnil místní novinář Konsťantyn Ryženko.

„Hnutí odporu pozdravuje. Sláva Ukrajině. Snímek z nynější chvíle,“ uvedl dnes ráno žurnalista. Ze snímku bylo patrné, že stožár na samotné budově oblastní správy zůstával prázdný, ruská vlajka z něj byla stažena před týdnem, upozornila ruská redakce BBC.

Později ukrajinská média zveřejnila fotografie, podle kterých ukrajinských vlajek na náměstí výrazně přibylo. Objevila se mezi nimi i vlajka Evropské unie.

„Není elektřina. Neteče voda. Není žádné vytápění. Funguje plyn,“ uvedl Ryženko o situaci v Chersonu, který byl prvním větším ukrajinským městem dobytým Rusy po invazi z 24. února. Ve městě ve čtyři ráno zahřměl silný výbuch v teplárně, není ale jasné, zda Rusové odpálili nachystanou nálož, anebo šlo o zásah při ostřelování; teplárna byla podminována, ale někteří svědci hovoří o zásahu. „Lidé chodí pro vodu k řece. Chleba je velmi málo, nedostatek je vážně citelný,“ poznamenal novinář. Když si lidé potřebují zavolat či se podívat na internet, vycházejí podle něj ven, aby chytili signál. Spojení je místy poskytované mobilními operátory ruskými, místy ukrajinskými.

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Zobrazit celý online

Bohužel se také začínají objevovat první zprávy o nalezení mrtvých civilních obětí. The Kyiv Independent s odkazem na generální prokuraturu informoval o nálezu tří civilistů v jednom ze sklepů. Těla putují na další kontrolu, údajně ale mají zlomené lebky. 

Video  U Chersonu se zřítil strategicky významný Antonivskyj most.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa