Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

I díky Česku Ukrajina obstála! Pekarová Adamová v náručí s místopředsedkyní ukrajinské sněmovny

Autor: ČTK - 
3. června 2022
15:17

I díky české vojenské pomoci na začátku války se Ukrajině podařilo při ruské invazi obstát a uhájit území, které má dnes. Po dnešní návštěvě Poslanecké sněmovny to řekla místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Olena Kondratjuková. S předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) jednaly o další české pomoci i o tom, jak lze Ukrajinu podpořit při českém předsednictví v EU. Pekarová Adamová by se chtěla během předsednictví na Ukrajinu vydat se sněmovní delegací.

Novinářům Pekarová Adamová řekla, že na dnešní schůzce s Kondratjukovou mluvily zejména o tom, jak může Česko v následujících měsících během svého předsednictví Ukrajině pomoct. „Je to příležitost pro Českou republiku dostat témata spojená s válkou na Ukrajině, s tou neospravedlnitelnou agresí Ruska vůči Ukrajině, pro Evropskou unii,“ poznamenala. Za jednu z klíčových věcí označila podporu kandidátského statusu Ukrajiny v Evropské unii. Je podle ní potřeba dát Ukrajincům jasnou perspektivu.

Zelenskyj v českém parlamentu

Předsedkyně Sněmovny připomněla, že 15. června vystoupí s projevem pro české poslance a senátory ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na potvrzení termínu se podle ní ještě čeká. Předtím zasednou výbory obou komor, aby projednaly, jakou formou rezoluce by Parlament mohl Ukrajinu podpořit, řekla.

Za další důležité téma Pekarová Adamová označila perspektivu obnovy Ukrajiny. Za jedno z možných klíčových témat českého předsednictví považuje tzv. Marshallův plán pro Ukrajinu, tedy obdobný program, jakým pomohly Spojené státy k obnově západní Evropy po druhé světové válce. Zabývat by se jím mohla i plánovaná cesta sněmovní delegace na Ukrajinu. Její termín zatím stanoven nebyl, podle Pekarové Adamové by měli poslanci odjet ve chvíli, až budou mít Ukrajině co nabídnout. Může to podle ní být i pomoc českých odborníků se zmapováním válečných zločinů ruských vojáků na Ukrajině.

Poděkování za českou pomoc

Kondratjuková Česku poděkovala za pomoc, kterou Ukrajině poskytlo, poděkovala zejména za dodávky těžkých zbraní. „Musím říct, že díky české podpoře na samotném počátku totální invaze Ruské federace na Ukrajinu se nám podařilo v této invazi obstát a uchránit území, které máme dnes,“ poznamenala. Podotkla, že českou podporu bude Ukrajina potřebovat ještě delší dobu, a to v podobě zbraní i ekonomické pomoci a spolupráce. Vyzvala, aby byl Ukrajině v EU udělen status kandidátské země. V české předsednictví vložila velké očekávání, jak řekla.

Rusko-ukrajinská válka se může změnit v táhlý vojenský konflikt, jehož konec bude hodně záležet na solidaritě evropských zemí, upozornila Kondratjuková. Ukrajina podle ní potřebuje Rusko vytlačit na linii z doby před invazí, poté mohou začít jednání. Vyzvala také k přípravě sedmého balíčku unijních sankcí vůči Rusku.

Kondratjuková dnes v Praze jednala také s místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou (TOP 09). Česko bude podle něj jako předsednická země podporovat přijetí Ukrajiny za kandidátskou zemi na vstup do EU. Kyjev požádal o členství v Unii krátce poté, co 24. února na Ukrajinu zaútočila ruská vojska.

14:38
Dnes

Ruské úřady zadržely novináře ruskojazyčné verze časopisu Forbes kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě, informoval web tohoto magazínu. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zprávy o vraždění civilistů v ukrajinském městě Buča na platformě Telegram.

13:54
Dnes

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

Zobrazit celý online

Video  Expert o spekulacích o nemoci či smrti ruského prezidenta: Putinova izolace a děsivá zpráva!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa