Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Česko pošle Ukrajině další vojenskou pomoc až za 700 milionů? Černochová popsala plány

Autor: Mii, ČTK - 
29. května 2022
12:50

Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis očekává, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bude během vystoupení před českým parlamentem 15. června hovořit o českém předsednictví EU. Bude chtít prosadit zpřísnění sankcí proti Rusku a další zbraňovou pomoc Ukrajině. Perebyjnis to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podotkla, že vládě další zásilku vojenského materiálu pro Ukrajinu navrhne, má mít hodnotu až 700 milionů korun.

„Já jsem přesvědčený, že jedním z hlavních poselství bude české předsednictví Evropské unii,“ popsal Perebyjnis, co očekává, že bude Zelenskyj před českým parlamentem řešit. Podle velvyslance by Ukrajina mohla získat statut kandidátské země už v červnu, ještě během francouzského předsednictví. „Během českého předsednictví (začíná v červenci, pozn. red.) už začnou přístupová jednání,“ myslí si ukrajinský velvyslanec.

„Budeme očekávat od Evropské unie zpřísnění sankcí proti Rusku a zesílení pomoci Ukrajině, abychom bojovali s ruskou agresí. To znamená zbraně. Ale také začátek obnovy Ukrajiny,“ popsal dále Perebyjnis, co podle něj bude Zelenskyj od českého předsednictví požadovat.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) upozornila, že válka jen tak neskončí. „My se nesmíme nechat ukolébat tím, že ve veřejném prostoru už je těch informací méně,“ řekla šéfka resortu. „V našich srdcích musí ta pomoc Ukrajině přetrvat,“ dodala.

Vyzdvihla, že Česko patří mezi největší podporovatele Ukrajiny. V absolutních číslech pak podle ní není důležité, jakou hodnotu pomoc Česka měla, ale že je kontinuální. Černochové také zmínila, že má pro vládu připravený návrh zásilky dalšího vojenského materiálu pro Ukrajinu, bude mít hodnotu 600-700 milionů korun. Zatím Česko poslalo materiál v hodnotě více než 3,5 miliardy korun.

Černochová nechtěla potvrdit ani vyvrátit, zda Česko dodala na Ukrajinu také bojové helikoptéry, jak to v pondělí uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin. Do země napadené Ruskem Česko poslalo podle dostupných informací také tanky T-72, americký ministr obrany zmínil i dodávky raketových systémů.

Černochová poukázala i na dodávky humanitárního a nevojenského materiálu z Česka a na Ukrajinu, které mají na starosti jiná ministerstva. Například Správa státních hmotných rezerv (SSHR) pomohla Ukrajině podle údajů z poloviny dubna vybavením a potravinami za 120 milionů korun.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

Video  Velvyslanec Ukrajiny v ČR pro Blesk o ruské brutalitě a genocidě: Zbraně budeme potřebovat ještě dlouho  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa