Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Chersonu se zřítil důležitý most přes Dněpr! Rusové ho zřejmě odpálili při ústupu

Aktualizováno -
11. listopadu 2022
11:37
Autor: ČTK, Mii, swp - 
11. listopadu 2022
10:27

V jihoukrajinské Chersonské oblasti se zřítil strategicky významný Antonivskyj most přes řeku Dněpr. S odvoláním na svědky o tom informovala ukrajinská veřejnoprávní stanice, která na telegramu zveřejnila fotografii mostu s propadlou vozovkou. Stavbu už dříve poničilo ukrajinské ostřelování, kterým se jednotky Kyjeva snažily zkomplikovat zásobování ruských sil na pravém, západním břehu Dněpru. Není jasné, co kolaps způsobilo, Rusko v oblasti ustupuje před ukrajinskou armádou. Zprávy ze sociálních sítí hovoří o tom, že jej odpálili přímo Rusové.

Odpálení mostu Rusy měl podle běloruského kanálu Nexta potvrdit ruský propagandista Alexander Koc. Propadlou silnici natočil přímo na mostě, podle BBC z levého, východního břehu Dněpru. „Pravděpodobně ho vyhodili do povětří při stahování ruských sil z pravého na levý břeh,“ říká ve videu Koc. Tuto informaci ale nelze nezávisle ověřit.

Video  U Chersonu se zřítil strategicky významný Antonivskyj most  - Reuters
Video se připravuje ...

Na záběrech je vidět, že v mostě jsou velké díry jako od výbuchu. Jiné videa ukazují, že kolem mostu se pohybovali ruští vojáci.

Ani ruské, ani ukrajinské úřady se ke zřícení mostu oficiálně nevyjádřily, napsal ruskojazyčný server BBC. Pouze představitel ruské okupační správy Chersonské oblasti Sergej Jelisejev uvedl, že „Antonivskyj most nebyl vyhozen do povětří, je stále ve stejném stavu“.

Zprávy o explozích v okolí Antonivského mostu se objevily už ve čtvrtek večer. Antonivskyj most pro Rusy představoval důležitou zásobovací trasu a umožňoval jim přístup na okupované území severní části Chersonské oblast. Od léta ho ale několikrát zasáhly ukrajinské síly a ruská vojska i místní obyvatelé byli odkázáni na přívozy.

Video  Ruští vojáci se u Chersonu stahují za Dněpr  - Reuters
Video se připravuje ...

Rusové: Stažení je dokončeno

Ruské ministerstvo obrany později v pátek uvedlo, že ruská vojska završila stažení z pravého břehu Dněpru. Podle agentury TASS také uvedlo, že zastavilo postup ukrajinských sil přibližně 30 až 40 kilometrů před místem přepravy ruských jednotek z pravého na levý břeh Dněpru.

„Na chersonském směru dnes v pět hodin ráno moskevského času (03:00 SEČ) skončila přeprava ruských jednotek na levý břeh řeky Dněpr. Ani jediný kus vojenské techniky a výzbroje jsme nenechali na pravém břehu,“ prohlásil mluvčí ministerstva, generál Igor Konašenkov. „Jednotky zaujaly dříve připravené obranné pozice,“ dodal.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa