Pravděpodobně kvůli špatně provedené revizi kotlě došlo k úniku nebezpečného oxidu uhličitého v jednom z domů v Urbánkově ulici v Praze 12. Vlivem unikajícího plynu bylo ohroženo 32 osob, 30 z nich museli záchranáři ošetřit na místě a 27 z nich potřebovalo nemocniční péči. Byli mezi nimi i třeba osmileté děti. Podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby (ZZS) hl. m. Prahy Jany Poštové bohužel nejde o ojedinělý případ.

Zima není pravidlem

Z hlediska příčin otrav dýchacími cestami se v případě oxidu uhelnatého jedná o nejčastější příčinu intoxikace, jíž z dlouhodobého hlediska musíme řešit,“ sdělila Blesku. Není pravidlem, že by k intoxikacím docházelo výlučně během studených období, kdy mají lidé kotle zapnuté. „Nejčastěji se jedná spíše o přelom teplých a studených období, kdy se střídají teploty, nebo kdy dochází k jejich velkým výkyvům,“ sdělila mluvčí.

Nejčastější intoxikace

„V posledních letech ošetřily posádky pražské záchranky stovky pacientů, kteří měli zdravotní komplikace po intoxikaci oxidem uhelnatým. Za loňský rok jsme z těchto důvodů měli 28 výjezdů. Za ten letošní jsme vyjížděli k 15 případům, přičemž jsme ošetřovali celkem zhruba 40 lidí,“ vysvětlila mluvčí.

V bytě, kde k úniku plynu zpravidla dojde, totiž nemusí bydlet jen jedna osoba, ale hned několik – jako tomu bylo i v případě hromadné otravy lidí v bytě v Modřanech. Ten v inkriminovanou dobu hostil ještě početnou návštěvu, jak novinářům vysvětlila jedna z účastnic nepříjemné události Tran (24). Na jedné z návštěvnic se účinky plynu začaly projevovat únavou a mdlobami. „Řekli jsme si, že to vypadá špatně a potřebuje zavolat záchranku,“ uvedla v neděli v poledne.

Spásný nápad

Šlo o pochopitelný a zároveň spásný nápad. Že oxid uhelnatý uniká a koncentruje se v místnosti, přes zimu vcelku logicky uzavřené, totiž podle Poštové nelze rozeznat. Odtud také nechvalné přirovnání plynu k „tichému zabijáku, který nebolí.“ Lidskými smysly je totiž neodhalitelný, a i v Praze má na svědomí několik životů, jejichž záchrana byla nad síly zdravotníků.

Bez zápachu, nedráždivý, bezbarvý,“ vypočítává mluvčí. „Jeho přítomnost nelze bez detektoru oxidu uhelnatého rozpoznat.“ Problematické pro rozpoznání otravy mohou být i její příznaky, které může leckdo podcenit. „Jedná se o nevolnost, motání hlavy, pocity na zvracení, bušení srdce, případně omdlení, které může skončit smrtí.“ Nápad zavolat záchranáře tak bez přehánění obyvatelům domu, mezi kterými se podle Tran nacházelo i 8 dětí, z nichž nejmenším bylo 8 let, zachránilživot. „Všichni jsou v pořádku,“ dodala s úlevou Tran.

Prevence a první pomoc

Nejlepší prevencí je podle Poštové pořízení zmíněného detektoru oxidu uhelnatého, který v bytech dokáže mapovat jeho koncentraci. Ostatně ten sehrál při zásahu záchranářů v Modřanech rovněž klíčovou roli. „Jelikož jej mají záchranáři u sebe, při vstupu do obydlí se rozeznělo signální čidlo detektoru,“ sdělila Poštová. Vzhledem k tomu, že se v domě nacházelo přes 30 osob, záchranáři kvůli tomu vyhlásili Traumatologický plán a začali s okamžitou evakuací.

Video
Video se připravuje ...

V Urbánkově ulici v pražských Modřanech došlo v noci z 25. na 26. prosince k hromadné otravě oxidem uhelnatým. Přítomnost záchranářů si vyžádalo 32 osob, 27 z nich muselo do nemocnic. (26. prosince 2021) Václav Burian

„Traumatologický plán trval přesně hodinu a dvě minuty. Na místě zasahovaly 4 posádky záchranářů, inspektor provozu, lékař a speciální vůz Atego. Zkontrolovali jsme celkem 32 osob včetně dětí. 27 jsme následně transportovali do Fakultní Thomayerovy nemocnice, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Fakultní nemocnice Motol, Ústřední vojenské nemocnice a Všeobecné fakultní nemocnice,“ informovala v noci ze soboty na neděli novináře Poštová.

Jelikož určit otravu oxidem uhelnatým není pro laika nic jednoduchého, i přesto Poštová poradila postupy první pomoci v případech jakéhokoliv podezření: „Nejdůležitější je okamžité opuštění místnosti a domu, což nastalo i v Modřanech po detekci plynu. Zároveň je nutné vyvětrání zamořených prostor. Pokud postižený dýchá a nezvrací, je třeba jej uložit ho do polohy na zádech a zaklonit mu hlavu. První kroky profesionální pomoci neboli přivolaných záchranářů pak spočívají v zahájení kyslíkové terapie.“

Nedůslednost?

Zásah hasičů, záchranářů i policistů v Modřanech skončil dobře. I tak jeho okolnosti budou šetřit policisté. „Událostí se zabývají kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Především budou zjišťovat, jestli plynový kotel, ze kterého podle všeho unikal oxid uhelnatý, měl řádně provedenou revizi. Zatím to tak nevypadá,“ uvedli policisté na svém Twitteru.

Fotogalerie
25 fotografií