Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Miloš Zeman v nemocnici: Operovali ho v Motole! Problémy kvůli trombóze a cukrovce

Autor: vei, simao, ČTK - 
14. března 2024
18:47

Miloš Zeman je opět ve špitálu, tentokrát v pražském Motole. Blesk Zprávám to potvrdila mluvčí nemocnice Pavlína Danková. Ještě ve středu přijímal Zeman návštěvy ve své prezidentské kanceláři na Praze 6. Po čtvrtečním vyšetření je však exprezident hospitalizován a podle Dankové se podrobil operaci. Problémy způsobila podle Jiřího Ovčáčka Zemanovi i jeho cukrovka, podle informací Blesku se u Zemana projevila trombóza.

Bývalý prezident Miloš Zeman zamířil dnes do Motola na vyšetření, během kterého byla odhalena zprvu nespecifikovaná komplikace, kvůli které lékaři Zemana nakonec hospitalizovali. Bývalou hlavu státu trápí trombóza, uvedl zdroj Blesku.

Mluvčí Motola: Podrobil se operaci

„Bývalý prezident Miloš Zeman byl hospitalizován pro komplikace související s náhlým nedokrvením v oblasti dolní končetiny způsobeným krevní sraženinou a z tohoto důvodu se podrobil operaci,“ potvrdila ve čtvrtek v podvečer mluvčí FN Motol Pavlína Danková.

Podle informací Blesku si Zeman v posledních dnech stěžoval na bolest v noze. Vyšetření v Motole následně odhalilo, že ji způsobila právě trombóza. O exprezidenta Zemana se nyní stará lékařský tým pod vedením náměstka FN Motol Martina Holcáta, bývalého ministra zdravotnictví a někdejšího šéfa Zemanova prezidentského lékařského konzilia.

Ovčáček: Týdenní hospitalizace

„Pan prezident byl pro určité obtíže hospitalizován a probíhá přešetření. Zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace,“ potvrdil následně Blesk Zprávám někdejší Zemanův hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Aktuální zdravotní potřeby pana prezidenta Zemana v tuto chvíli nespadají pod služby všeobecného praktického lékaře, které mu poskytujeme. Navíc jsem striktně vázán lékařským tajemstvím a informace o zdravotním stavu nemohu bez souhlasu pacienta sdělit,“ uvedl po dotazu Blesku na aktuální situaci kolem zdraví exprezidenta Zemanův ošetřující praktik Boris Šťastný.

Přijímal řadu návštěv v kanceláři

Miloš Zeman se přitom v poslední době jevil ve velmi dobré formě a přijímal návštěvy jako na běžícím pásu. Do jeho exprezidentské kanceláře na Praze 6 přijeli mj. slovenský premiér Robert Fico, maďarský premiér Viktor Orbán či slovenský prezidentský kandidát a šéf tamního parlamentu Peter Pellegrini.

Naposledy pak za Zemanem dorazila ve středu šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„‚Dítě moje!’ přivítal jsem moc rád a co nejsrdečněji ve své pražské pracovně Alenku Schillerovou. A nechyběla kytička. Alenka Schillerová totiž brzy oslaví narozeniny, tak jsem nemohl neblahopřát. A jako člověk skoro osmdesátiletý jsem zvolil i odpovídající slova na přivítanou,“ uvedl Zeman ke středeční návštěvě. 

Cukrovka „odešla“, tvrdil Zeman

Už na začátku prvního funkčního období lékaři informovali o tom, že prezident Zeman trpí polyfunkční neuropatií, kvůli které ztrácí cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce.

Sám Zeman v září 2016 prohlásil, že se mu zlepšily hodnoty cukrovky, zatímco neuropatie zůstává na stejné úrovni, v listopadu 2017 hovořil o tom, že mu „odešla cukrovka“. Jeho lékař Miloslav Kalaš tehdy vysvětlil, že ke snížení hodnot glykemie přispělo dodržování diety a zhubnutí. V dubnu 2021 Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během svého desetiletého prezidentského mandátu byl v nemocnici několikrát. Ve velmi vážném stavu byl po sněmovních volbách v roce 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní, zpočátku na klinice intenzivní medicíny.

Lékaři nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s prezidentovým chronickým onemocněním, které blíže neupřesnili. Z nemocnice se tehdejší prezident vrátit do lánského zámku, kde trávil většinu času do konce mandátu. Staraly se tam o něj nepřetržitě zdravotní sestry, které o něj pečují i po jeho odchodu z funkce v jeho nedalekém nově postaveném domě v Lánech.

Video  Za Zemanem přijeli Fico s Orbánem. Podávaly se i řízečky.  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

9876543 ( 15. března 2024 21:00 )

Starej se o svoje děti a rodiče.
Zemana si považuji proto, že byl svůj, říkal vždy co si myslí...prděl na maeistreám..
Nebyl pro ruský, ale jen šlo o ekonomické zájmy.Myslíš že nám dá amíček vydělat?? Že si od nás bude brát jakékoli výrobky??

Samosebou nebyl matka Tereza..ale nepřetvařoval se...Mně nevadí expresívní slovo, spíš uhlazené chování..např. jako nutelovič, v hloubi duše hnůj.

Zemana před řadou let namíchli jeho spolustraníci z ČSSD, potom zahořkl, když dali přednost volbě prezidenta,.. tuneldědu..Tím plivli do gzichtu všem co se nesmířili s kuponovou privatizací 1,2.

cyrilko ( 15. března 2024 19:37 )

Mizerný zlý podlý človek, už dávno mal prdieť do hliny, bolo by to pre všetkých dobre. Narobil mnoho zla svojim spoluobčanom a štátu a teraz aj keď má smrť na kahánku, tak robí zle aj SR, tupo proruSSky a protidemokraticky zasahuje dlhodobo do volieb na Slovensku. Starý hnusný KGB-ák z "Prognosťáku".

Tomáš Brunclík ( 15. března 2024 17:44 )

Vraci se mu vse

Jirik-ta ( 15. března 2024 11:10 )

chtěl povinné očkování tzv. vakcínou mRNA chudák jeden.

roxin ( 15. března 2024 10:53 )

Protože se jim to hodí, nechtějí se prozradit tak to píšou o jiných. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa