Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zděšení na palubě boeingu. Let z Prahy do Dubaje se musel vrátit!

Aktualizováno -
14. března 2024
13:43
Autor: eis - 
14. března 2024
10:57

Pořádnou dávku strachu prožili cestující, kteří měli dnes v 9:20 odletět z Prahy. Let společnosti Smartwings, který je měl přepravit do Dubaje, se musel neplánovaně vrátit, a to po 10 minutách po vzletu! Podle informací webu Flightradar24 se jednalo o Boeing 737-8FH a let označený jako B738 (OK-TVF).

Dramatické okamžiky prožili cestující na lince z Prahy do Dubaje. Po deseti minutách od vzletu kapitán ohlásil návrat zpět na plochu Letiště Václava Havla Praha.

„Museli jsme vystoupit a na letištní ploše už byli připravení hasiči s technikou. Docela nás to vyděsilo,“ svěřila se Blesku jedna z cestujících. Podle informace, kterou dostali od kapitána, byla důvodem návratu indikace kouře v zavazadlovém prostoru. 

Průšvihy nekvalitních letadel: Exmanažer kvality svědčil proti Boeingu, teď ho našli mrtvého

Posádka letounu se rozhodla po vzletu z Prahy pro návrat zpět na pražské letiště pro podezření na technickou závadu. Bezpečnost cestujících a posádky je pro Smartwings absolutní prioritou. Na let do Dubaje bylo nasazeno náhradní letadlo, které je k dispozici a které cestující dopraví do cílové destinace. Plánový čas odletu byl v 11:30,“ sdělila redakci Vladimíra Dufková, mluvčí společnosti Smartwings Group, s tím, že se společnost cestujícím omlouvá za způsobené komplikace. 

Mluvčí letiště Praha k události dodala, že nemůže komentovat nic, co se týká přepravních společností, pokud to neohrozilo nijak provoz letiště. „A to neohrozilo,“ řekla Klára Divíšková webu Blesk.cz. 

Problémy Boeingu ve světě

Společnost Boeing se v poslední době potýká s problémy svých strojů. V pondělí se například v dreamlineru mezi Austrálií a Novým Zélandem zranilo 50 lidí. Pilot řekl po přistání cestujícím, že mu na chvíli vypadly přístroje a ztratil nad strojem kontrolu. Při volném pádu se cestující i posádka pomlátili o strop, než zase letadlo ovládl. 

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) v reakci na rozhodnutí Spojených států vyzvala aerolinky, aby překontrolovaly letadla Boeing 737-900ER. Dva tyto stroje mají ve své flotile také aerolinky Smartwings. Mluvčí společnosti Vladimíra Dufková ale začátkem letošního roku ČTK sdělila, že na Smartwings se doporučení nevztahuje, neboť jejich dva stroje nejsou vybaveny příslušnými komponenty - letadla nemají takzvanou záslepku, ale plnohodnotný nouzový východ.

Tento krok přišel poté, co FAA zakázal létat 171 letadlům Boeing 737 MAX 9 kvůli prasknutí zástrčky dveří uprostřed letu u osm týdnů starého letadla aerolinek Alaska Airlines. Letoun 737-900ER není součástí novější flotily MAX, má ale podobnou konstrukci dveří.

 

krapotkin ( 15. března 2024 14:15 )

Oprava kvalitněji

krapotkin ( 14. března 2024 17:54 )

Můžeme jen doufat, že kamarádíčci b. b. Černochové splácají ty F 35 kalitněji.

Kapsa Kapsik ( 14. března 2024 12:44 )

Tak pokud ćidla hlasily dym, tak okamzite sedat, vćetne plne nadrze... Je to sice riskantni, ale porad min nebezpećne, nez ohen na palube za letu....

Zobrazit celou diskusi