Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Za několik vteřin hrůzy může posunutí sedačky? Propad boeingu šetří úřady

Autor: ČTK, for - 
14. března 2024
10:18

Propad Boeingu 787 letecké společnosti LATAM mohlo způsobit neúmyslné posunutí sedadla pilota. Uvedl to dnes odborný server The Air Current. Stroj se prudce propadl při pondělním letu ze Sydney do Aucklandu. Událost si vyžádala více než 50 zraněných. Boeing je po lednové nehodě stroje 737 MAX společnosti Alaska Airlines pod drobnohledem úřadů. Výrobce letecké techniky se k vyšetřování zatím nevyjádřil.

Sedačku podle dostupných informací posunul neúmyslně patrně sám pilot. „Pohyb sedadla způsobil sklon letadla směrem dolů,“ uvedl časopis s odvoláním na obeznámený zdroj. Vyšetřování se podle něj zabývá také tím, zda nedošlo k elektrickému zkratu.

Lidé padali ze stropu

Jedna z cestujících řekla, že se letadlo během letu prudce propadlo. „Bývala jsem letuška a něco podobného jsem zažila poprvé. Celé letadlo jako by zamrzlo,“ dodala.

Brian Jokat pospával, prudký pád ho ale vzbudil. „Otevřu oči a vidím několik lidí u stropu letadla. Prostě přilepení ke stropu, pak spadli na zem,“ sdělil televizi CNN. „Pak jsem si uvědomil, že to není ve filmu, že to je realita.“

Očekává se, že Boeing ohledně incidentu vydá zprávu pro provozovatele letadel 787, uvedl server The Air Current. Vykládá to jako znamení, že by se mohlo jednat o problém celé flotily.

Aerolinky LATAM mají základnu v Chile a nehoda se udála v mezinárodním leteckém prostoru. Vyšetřování proto vede chilský úřad pro vyšetřování nehod (DGAC). Přezkum podle něj „právě začal“, vyšetřovatelé úřadu dorazili na Nový Zéland.

Společnost LATAM informovala, že „nadále spolupracuje s úřady, aby podpořila vyšetřování“. Uvedla také, že spekulace, které se objevily, není vhodné komentovat.

Jak informoval Blesk.cz, leteckému gigantu na důvěře nepřidá, že se právě v průběhu soudního vyšetřování problémů Boeingu zastřelil John Barnett (†62), dlouholetý zaměstnanec společnosti, který upozorňoval na nedostatky v továrnách. Právě v poslední době na jeho slova došlo a na různých strojích se našly nedostatky, ba se rozpadaly ve vzduchu.

 

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Novozélandská komise pro vyšetřování dopravních nehod (TAIC) v úterý oznámila, že zajistila hlasový záznamník v pilotní kabině a záznamník letových údajů.

Při lednové nehodě letadla společnosti Alaska Airlines se za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ. Na panelu chyběly klíčové čtyři šrouby, vyplývá z předběžné zprávy Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) z minulého měsíce. Regulační orgány po incidentu z 5. ledna výrobu Boeingu omezily.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi