Oblíbené biotopové koupaliště Lhotka muselo předčasně ukončit sezónu. Po ne příliš vydařené sezóně, kterou komplikoval především covid, tak provozovatel, tedy Praha 4 musí počítat další ztráty. V jednom z bazénů došlo k poškození fólie, která pokrývá jeho dno. Městská část tedy tuto závadu reklamovala u výrobce.

„Minulý týden jsme závadu reklamovali u dodavatele fólie. Dodavatel reklamaci uznal a do příští sezóny bude vše v pořádku a opravené,“ sdělil radní městské části pro investice Filip Vácha (TOP 09). Podle radního však nezůstane jen u výměny fólie. „Pro příští sezónu chceme areál částečně zrekonstruovat a vylepšit služby pro návštěvníky. V plánu jsou nové stánky s občerstvením, dětské hřiště i dvě víceúčelové sportovní hřiště,“ dodal radní. Počítá se s investicemi okolo deseti milionů.

10 milionů do technického zázemí

Opravovat se bude ale také technika. Koupaliště Lhotka je biotop, což znamená, že je voda filtrována přírodními organismy a ne chemií. To ale s sebou nese řadu komplikací, které je třeba mít podchycené, by byla voda stále kvalitní. Při biologickém čištění vody totiž vznikají kaly, které je potřeba filtrovat. „Nechali jsme navrhnout speciální technologii, která bude od příští sezóny kaly filtrovat automaticky. Doposud to dělal technický pracovník. Věděli jsme ale, že jde pouze o dočasné řešení,“ řekl Vácha

Během podzimu budou také vykopány další studny, které koupaliště zásobují vodou. Během horkých letních měsíců mívá koupaliště občas problém, že současné vrty nestačí a koupaliště se tak musí dopouštět pitnou vodou z vodovodu.

„Sice to nijak nesnižuje kvalitu vody, ale tento postup je zcela proti principu biotopového koupaliště. Navíc je pitná voda mnohonásobně dražší a na takovéhle věci by se měla využívat minimálně,“ vysvětluje Vácha. Nově vykopané studně už by měly kapacitu pokrýt. Podle radního jsou investice do zrekonstruování techniky asi 10 milionů korun, tedy zhruba stejnou částkou, jaká poputuje na výstavbu hřišť.

Fotogalerie
30 fotografií