Bývalému starostovi vytkla koalice, že v době, kdy byl starostou, nereagoval na dopis insolvenčního správce firmy, se kterou se radnice pře, o vzájemné dohodě, nevyžádal si stanovisko rady či zastupitelstva a ani je o situaci neinformoval. Rovněž ho kritizovala za to, že využívá funkci předsedy výboru k prosazování politických cílů a výstupy výboru jsou politické proklamace.

Čižinský nařčení i návrh na odvolání odmítl. Materiál předložený zastupitelům podle něj vypovídá o tom, že koalice radnici nevede správně. Jako starosta při jednání s firmou nepochybil, řekl. K jednání měl mandát a nemusel o něm podávat žádné informace. Dodal, že navíc informace poskytl, a to v dopisu zastupitelům. Následně na jednání naopak radní vyzval k odstoupení z funkcí.

Bývalého starosty se zastali někteří opoziční zastupitelé. Například Petr Kučera (Praha 1 Sobě) řekl, že vedení radnice chce odvoláním Čižinského zakrýt své vlastní chyby. „Mělo tam být napsáno odvoláváme je (Čižinského a Marce), protože nás naštvali,“ řekl. Rovněž opoziční zastupitel Filip Lachmann (Praha 1 Sobě) označil fakt, že předkladateli materiálu jsou všichni koaliční zastupitelé, za zbabělost. Důvody odvolání jsou podle něj zástupné. Starostka Radoměřská řekla, že výtky k Čižinského působení koalice říká nahlas dlouhodobě.

Post předsedy kontrolního výboru bude v budoucnu podle místostarosty Davida Bodečka (bezp.) nadále patřit opozici.

V Praze 1 vládne koalice ODS, TOP 09, ANO, Rezidentů 1 a klubu bývalých Pirátů a nezávislých kandidátů. Tři ze čtyř pirátských zastupitelů byli loni ze strany vyloučeni kvůli nerespektování stranického hlasování, které rozhodlo proti účasti v koalici. Zbylá Pirátka Nikol Švecová na mandát rezignovala a nahradila ji bezpartijní Jana Sobotková. V opozici je Praha 1 Sobě a koalice My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů).

Fotogalerie
8 fotografií