Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádky ve Sněmovně kvůli Babišovu „zm*dovi“: Plýtvání časem a hloupá hra, míní politologové

Autor: ver, ČTK - 
22. března 2024
05:00

Vládní koalice svolala mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli bezpečnostním hrozbám pro Česko, k nimž řadí i praktiky šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí Andreje Babiše (ANO). Impulzem pro svolání schůze byl Babišův e-mail, v němž žádal od svých spolupracovníků informace o ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti), a to včetně toho, zda má děti. Podle politologa Miloše Brunclíka by ale voliči pětikoalice spíše ocenili, kdyby vláda místo svolávání mimořádných schůzí plnila svůj program. 

Za největší bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku Sněmovna ve středu označila nynější ruský režim, jenž je podle ní teroristický. Českým zájmem je nezávislá, demokratická a svobodná Ukrajina pevně ukotvená v mezinárodních strukturách, uvedla dolní komora v usnesení, které na návrh koalice přijala na závěr mimořádné schůze k bezpečnostním hrozbám po zhruba 19hodinovém jednání. 

Podle odborníků jde ale o zbytečné „divadlo“. „Tak, jak byla schůze vedena, bohužel nikomu nepomohla, jenom zvýšila pokračující nedůvěru v politiku. Je to velká škoda,“ řekl Blesku politolog Jakub Lysek.

S tím souhlasí i Brunclík. „Voliči pětikoalice očekávají, že vláda bude plnit svůj program v řadě oblastí, zejména v domácí a sociální politice nebo v otázkách veřejných financí či digitalizace státní správy. Myslím, že to by lidé kvitovali víc,“ uvedl pro Blesk Brunclík. „Je to taková show trošku,“ dodal ke středečnímu dění ve Sněmovně. 

O krok vedle ze strany vládní koalice jde i podle politologa Lukáše Jelínka. „Koalice si chtěla zopakovat mobilizaci voličů proti Babišovi. Asi jí ale nedošlo, že zmobilizuje i voliče na podporu Babiše, když jej trapně označí za bezpečnostní hrozbu. Kdyby jí byl, měl by být izolován, internován. Je to ale jen hloupá hra,“ komentoval Jelínek pro Blesk.

A pochopení měl i pro reakci opozice: „Žádný div, že opozice naopak označila za riziko vládní kauzy. Voliči by ale spíš ocenili Sněmovnu, kde se míň žvaní a víc pracuje, zejména na zákonech,“ uzavřel Jelínek. „Je logické, že nejlepší obranou je útok,“ souhlasí Brunclík. 

Babiš ve středu označil mimořádnou schůzi Sněmovny za „antibabišovskou“, míří podle něho proti hnutí ANO. Za největší nebezpečí pokládá Babiš „militaristickou zradikalizovanou“ vládu Petra Fialy (ODS), která podle lídra ANO „neustále mluví o válce“.

„Dalo se čekat, že tam nebudou fungovat jako fackovací panák a využijí tu schůzi na to, aby se dali do protiútoku a upozornili na problémy vlády nebo vládních činitelů,“ zhodnotil Brunclík s tím, že reakce opozice není nijak překvapivá. 

Brunclík připomněl i blížící se volby do Evropského parlamentu, které se budou konat letos v červnu. „Strany už teď zbrojí a upozorňují na sebe, což je v pořádku, ale je to trochu plýtvání časem Sněmovny jako instituce, která má primárně přijímat zákony, a ne debatovat kauzy. Sněmovna má debatovat závažné věci, ale tady si myslím, že je to trochu kontraproduktivní a že si tím pětikoalice moc nepomohla,“ shrnul Brunclík a dodal, že voličům pětikoalice dění posledních dní moc imponovat nebude. 

Video  Fiala o uniklém e-mailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor.  - Poslanecká sněmovna
Video se připravuje ...

jajas ( 25. března 2024 14:20 )

Vyzubenou Richterovou nemůže brát nikdo vážně.... 😃

denisz ( 24. března 2024 15:41 )

Při debatě na CNN Prima Richterová předala zástupci SPD manuál, co si mají koaliční politici jednotně myslet a říkat. Chtějí, aby podle manuálu uvažovali stejně i celá opozice, všichni občané, dokonce i vedení Slovenska. Když ne, vztekle všechny označují za proruské. Neuznávají demokratickou diskusi různých názorů. V manuálu k tématu Ukrajiny ale chybí, co se dělo na Ukrajině v období 2014 až 2022, jen zmiňují až ruskou agresi po invazi od února 2022. Zásadní vliv na řešení konfliktu na Ukrajině bude mít stejně jedině USA, EU a Česko jsou v tom nedůležité. Podobné je to i se lží Lipavského, že je Babiš bezpečnostní riziko, což hned jednotně převzali i ostatní koaliční politici. Sněmovna ale toto tvrzení zamítla a v jejím usnesení se to neobjevilo. Nejen Česko, ale i celý západní svět je totálně rozpolcen.

jajas ( 22. března 2024 15:39 )

Bóže, zase jednali o howně.... 🙂 👎

karmazdarma ( 22. března 2024 09:43 )

Pokud to nepůjde jinak tak raději menšinová vláda.

Uživatel_5691605 ( 22. března 2024 07:31 )

Ale co bude potom, co si tu větev podříznout? Obávám se že to o moc lepší už nebude. Politická kultura v poslanecké sněmovně je jaká je, vládu zajímají jejich voliče na krátko jen před volbami a pak na ně už nemyslí, vítězná koalice udělá válec a opozici nezbývá jen ten válec brzdit v čase obstrukcemi případně Ústavním soudem. Možná by pomohla snad jen menšinová vláda, která by se musela (!!!) domlouvat s někým z opozice na příč politickým spektrem na zákonech, které vydržím platit víc než jedno volební období.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa