„Po svém zvolení si určitě nechám gesce, které jsem zastával doposud. Tedy majetek a bytovou politiku, protože máme rozpracováno mnoho projektů na družstevní výstavbu, výstavbu bytů a polyfunkčního domu na konečné metra a chci dořešit privatizaci,“ řekl Zajac.

Zajac byl jediným kandidátem na funkci starosty. Dosud vykonával úřad prvního místostarosty a zároveň je zastupitelem hlavního města. Po Zajacově zvolení byl navržen na prvního místostarostu Vondra. Zastupitelé jej zvolili po pauze, kterou si vyžádala opozice. Vondra byl starostou od podzimu 2018, a to ve třetím volebním období za sebou.

Na čtvrtečním jednání byli zvoleni rovněž zbylí členové rady. Místostarosty se stali dosavadní místostarostové Irena Kolmanová (TOP 09) a Petr Hukal (Piráti) a dosavadní radní Jaromír Krátký (ODS). Uvolněnými radními, tedy placenými, se stali dosavadní radní Michal Prager (Piráti) a zastupitel Pavel Mašek (TOP 09). Zastupitelé zvolili také dva neuvolněné radní, a to Josefa Kutmona (ODS), který neuvolněným radním již byl, a zastupitele Jiřího Klímu (TOP 09).

V zastupitelstvu čtrnácté městské části se rozpadl zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu, který tvořily TOP 09, STAN a KDU-ČSL, čímž skončila rovněž dosud vládnoucí koalice. Zastupitel Jaroslav Verner (Piráti) na začátku jednání řekl, že dnes ráno byla podepsána nová koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a Piráty.

Vondra složil starostenský mandát ve středu. Svůj krok zdůvodnil spory v dosavadní koalici.„Mnoho věcí se daří, ale bohužel vidím, že se zastavil vývoj v oblastech, které vnímám pro naši městskou část jako zásadní,“ řekl Vondra. Jako problematické zmínil školství nebo kulturu. „Několik měsíců jsem doufal a naléhal, aby došlo ke změně. Evidentně se ve vedení neshodneme na tom, jak se mají připravovat nové školky a školy, jak řídit opravy a vylepšování školských budov. Jsem jako starosta nespokojený s tím, jak vypadá oblast kultury, která byla vždycky naší výkladní skříní,“ řekl.

Po Vondrově rezignaci byli odvolání rovněž zbylí místostarostové a radní. Postup kritizovala opozice.

Volby v Praze 14 vyhrála v roce 2018 koalice TOP 09, STAN a lidovců, která získala 29,4 procenta voličských hlasů a 11 zastupitelských mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO s 16,5 procenta a šesti křesly. Následovali Piráti, které podpořilo 13,8 procenta voličů a získali pět zastupitelů, stejně jako ODS. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Nezávislí - Naše Čtrnáctka s 9,9 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli.

Fotogalerie
5 fotografií