„Školní ulice úspěšně funguje řadu let v jiných evropských městech, ale také již u několika dalších škol v České republice. Pokud se úprava v ulici Na Čihadle osvědčí, bude přeměněna v trvalé řešení," uvedl místostarosta Prahy 6 pro dopravu Jiří Lála (ODS). Dodal, že podobné úpravy se osvědčily například v Bolzanu, Haagu, ve Vídni. V českých městech lze tzv. školní ulici najít v Praze 20 a Říčanech.

Větší bezpečí

Školní ulice na Hanspaulce je společným pilotním projektem základní školy Hanspaulka, Prahy 6 a hlavního města. Iniciátorem omezení provozu v ulici Na Čihadle byl Klub přátel ZŠ Hanspaulka, na který se podle Martiny Galuškové se stížnostmi na intenzivní ranní provoz u školy obraceli rodiče žáků školy. Zatím dočasné omezení provozu u školy v ranních hodinách by mělo ukázat, zda opatření napomůže mimo jiné k tomu, aby se děti při cestě do školy cítily bezpečněji. Cílem projektu Školní ulice je rovněž upozornit rodiče na jiné možnosti dopravy svých potomků na vyučování. Možnosti rodičům žáků podle Galuškové nastíní připravené informační materiály.

Podle radnice se omezení vjezdu do ulice Na Čihadle nevztahuje na auta přepravujících držitele karty ZTP a na výjezd stálých rezidentů z uzavřeného úseku. K případnému parkování aut Praha 6 doporučila blízké ulice v lokalitě. „Pokud rodiče z různých důvodů vozí děti do školy autem, mohou zaparkovat nejlépe v ulici Na Hanspaulce, kde jsou takzvaná místa K+R a zpravidla i volná stání v rámci modrých parkovacích zón pro držitele parkovacích oprávnění v zónách placeného stání," píše se na webu.

Projekt Školní ulice se v Praze poprvé testoval v září před školami Stoliňská a Chodovická v Horních Počernicích. Na základě experimentu vznikl Manuál implementace školní ulice v Praze a upravila se dopravní dostupnost v lokalitě Chvaly, jak už dříve informovala radnice Prahy 20. Podle závěrečné zprávy z pilotního provedení školní ulice, zveřejněné na webu Prahy 20, se díky omezení vjezdu do ulic u budov škol zvýšil počet žáků, kteří k přepravě do školy využili kolo nebo koloběžku nebo šli pěšky. Podle koordinátorky akce Karolíny Klímové mnozí rodiče omezení dopravy v lokalitě uvítali.