Hotel stojí v horní části Václavského náměstí a dnes se jmenuje jmenuje Boutique Hotel Jalta. Během soboty se otevřel veřejnosti v rámci festivalu Open House, který po celé Praze každoročně umožňuje veřejnosti návštěvy běžně nepřístupných prostor.

Budova vznikla na místě nájemního domu, který byl zničen v roce 1945. Vznikl ve stylu socialistického realismu. Dá se na něm najít mnoho prvků, které mají svým dekorativním pojetím blízko ke stavbám z první republiky.

Otevřel se v roce 1958 a navrhl ho architekt Antonín Tenzer, který v Praze postavil například Dětskou nemocnici v Motole. Paradoxní je, že byl antikomunista, a tak ho ani nepozvali na slavnostní otevření. Hotel vznikl za osobní podpory tehdejšího československého prezidenta Antonína Zápotockého. „Byl profesí kameník, tak si vybíral travertin na fasádu i mramorové prvky uvnitř hotelu,“ popsal historii hotelu současný ředitel.

Ještě před vstupem si nelze nevšimnout čtveřice kamenných soch dvojic rolníků, které mají symbolizovat pohostinnost, například muže a ženu nesoucí bochník chleba. Zajímavostí je také, že to byl první hotel, kde byly pokoje vybavené televizory, i když tehdy bylo televizní vysílání teprve v počátcích. „Tehdy stál 40 milionů korun, což byla astronomická částka a vše bylo vyrobené na zakázku,“ dodal.

Sochy rolníků na pilířích lodžie Hotelu Jalta
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Tajný kryt

Prohlídka v rámci festivalu začala v protiatomovém krytu, o kterém až do 90. let nikdo netušil. Od roku 2003 je v něm Muzeum studené války, které provozuje spolek Československé ozbrojené složky.

Hotel má osm pater, z toho šest slouží k ubytování. Kromě toho jsou tu tři podzemní patra. V prvním je casino, v minulosti tu byl klub, kde se natáčel slavný film Světáci. Právě dvě patra pod zemí je kryt, pod ním se ještě nacházejí nádrže na vodu. „Aby se utajil důvod, proč se kope tak hluboko, tak se říkalo, že se dělá příprava na metro,“ říká ředitel muzea Jiří Paldus.

Měl sloužit k odposlechu hotelových hostů nebo jako nouzové velitelské pracoviště Československé lidové armády. Odposlechové pracoviště se mimo jiné tehdejšímu režimu mohlo hodit proto, že v budově byla nějakou dobu ambasáda západního Německa. 

Muzeum studené války v protiatomovém krytu pod Hotelem Jalta na Václavském náměstí.
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Kryt mohl pojmout až 150 lidí, dnes muzeu slouží zhruba třetina, která je zaplněná artefakty z doby totality. Je tu k vidění například operační sál či expozice věnovaná spojařům s vysílačkami nebo třeba dálnopisem. Kryt měl sloužit hlavně prominentním hostům nebo komunistickým pohlavárům.

Je tu také prostor zařízený jako velitelské pracoviště nebo místnost s maketou odposlouchávací stanice. Jednou z kuriozit je odposlouchávací zařízení ukryté v kartáči. Je tu i místnost s funkční vzduchotechnikou z doby vzniku hotelu. Z krytu vedlo také několik únikových východů. 

Prohlídka pak zavedla návštěvníky také do hotelových pokojů, kde si mohli prohlédnout všechny druhy ubytování, které hotel nabízí. Je tu celkem 94 pokojů a všechny mají balkon, polovina z nich má výhled na Václavské náměstí. „Od čtvrtého patra je vidět i Pražský hrad,“ doplnil ředitel hotelu. 

Pohled na Václavské náměstí z jednoho z pokojů v Hotelu Jalta
Autor: Blesk:Jakub Poláček

V prvním patře budovy byla dříve kavárna a nyní slouží jako konferenční místnost s balkonem s vyhlídkou na náměstí. Návštěvnici si mohli prohlédnout i hotelový bar. 

Hotel po revoluci vlastnil Čedok, poté japonská banka Nomura, od které ho koupil v roce 2003 současný majitel, společnost Flow East.

Fotogalerie
47 fotografií