Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zeman zůstává v nemocnici na JIP, jeho stav je vážný. Jak složitý zákrok absolvoval?

Aktualizováno -
16. března 2024
13:43
Autor: Jakub Kopřiva, Iva Dvořáková, ČTK - 
16. března 2024
05:00

Kvůli kritickému nedokrvení nohy způsobenému krevní sraženinou musel Miloš Zeman (79) na náhlou operaci. Jak včera uvedla Fakultní nemocnice v Motole, stav exprezidenta je sice stabilizovaný, ale vážný. Jak dlouho bude hospitalizovaný, teď prý nejde odhadnout. Zeman zůstává na jednotce intenzivní péče, jeho stav v pondělí posoudí lékařské konzilium. Daří se mu dobře, řekl ČTK bývalý kancléř Vratislav Mynář.  

Zeman byl operován ve čtvrtek a je podle informací Blesku na JIP. Tam by měl zůstat minimálně do neděle a prozatím za ním nesmí návštěvy. „Pan Miloš Zeman setrvává v hospitalizaci, je ve stabilizovaném, avšak vážném stavu,“ uvedla v prohlášení nemocnice. To sdílel facebookový profil bývalého prezidenta. Podle prohlášení exprezident „absolvoval hybridní výkon se zprůchodněním tepny a obnovením prokrvení“.

„Podle mých informací se mu daří dobře, jak jen to je po operaci možné,“ uvedl bývalý kancléř Mynář. Na doporučení lékařů ho zatím v nemocnici nenavštívil. Čeká, jak jeho stav po víkendu vyhodnotí lékaři včetně toho, kdy bude možný přesun z jednotky intenzivní péče na standardní lůžko. Nemocnice v pátek uvedla, že délku hospitalizace zatím nelze určit.

Vážný stav, ale bez zhoršení

Podle informací ČTK leží Zeman na jednotce intenzivní péče Kliniky kardiovaskulární chirurgie Fakultní nemocnice Motol.

„Stav bývalého prezidenta Miloše Zemana je stále vážný, ale stabilizovaný a nedošlo k žádnému zhoršení,“ uvedla v sobotu kolem poledne Danková. Další informace má nemocnice sdělit se souhlasem rodiny v pondělí.

Válek: Má špičkovou péči

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pátek večer v České televizi řekl, že Zeman dostává špičkovou péči a léčba byla úspěšná, i když i vzhledem k věku zůstává jeho stav vážný.

„Já samozřejmě jsem byl v kontaktu s dlouhodobě ošetřujícím lékařem pana prezidenta, nechal jsem se informovat o tom, zda je o pana bývalého prezidenta dobře postaráno - to je. Má opravdu špičkovou péči v centru, ta léčba byla úspěšná, samozřejmě ten jeho stav je vážný, což je dáno mimo jiné také jeho věkem,“ uvedl Válek v ČT.

Lékaři při operaci Zemanovi zprůchodnili tepny a obnovili prokrvení.Takzvaný hybridní zákrok, kterému se Zeman podrobil, provádějí intervenční radiologové ve spolupráci s cévními chirurgy, uvedl Válek, sám radiolog. Je to podle něj poměrně komplikovaný, ale běžný výkon, kterých se v Česku provedou stovky, ne-li tisíce ročně.

Bolela ho noha

Ještě ve čtvrtek Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček pro Blesk uvedl, že zdravotní obtíže souvisí i s diabetem. „Předpokládá se zhruba týdenní hospitalizace,“ uvedl Ovčáček. Motolská nemocnice ale včera uvedla, že nyní nelze určit, jak dlouho bude muset prezident ve špitále zůstat. Další informace poskytne se souhlasem Zemanovy rodiny v pondělí.

Bývalý prezident byl podle informací Blesku ve čtvrtek na vyšetření poté, co si několik dní stěžoval na bolest v noze. Lékaři ale odhalili komplikaci, kvůli níž v Motole zůstal, a neplánovaně ho operovali. Přitom ještě ve středu Zeman úřadoval ve své kanceláři v pražské Jaselské ulici, kde za ním byla šéfka poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová (59, ANO).

Přání k zotavení pak svému předchůdci poslal prezident Petr Pavel (62). „Přeji panu prezidentovi Zemanovi rychlé uzdravení a brzký návrat z nemocnice domů,“ napsal na síti X.

Jsou na to dva

Hybridní zprůchodnění cév je operace, při níž se spojí radiolog (lékař, který se zabývá diagnostikou pomocí rentgenových metod) a angiolog (lékař, který léčí onemocnění cév a celé oběhové soustavy). Provedou operaci na dolních končetinách nemocného tak, že zprůchodní ucpané tepny balonkem. Výhodou této metody je úprava postižených tepen ve velkém rozsahu, a tak je možné zachránit i takové závažné stavy, které by jinak skončily amputací končetiny.

Měsíc a půl v nemocnici

Už na začátku prvního Zemanova mandátu jeho lékaři informovali, že trpí polyfunkční neuropatii. Kvůli té ztrácel prezident cit v nohou, což bývá neurologická komplikace při cukrovce, kterou Zeman trpí. V roce 2017 pak pronesl legendární výrok, že mu „odešla cukrovka“, což jeho lékař Miloslav Kalaš vysvětloval tak, že došlo ke snížení hodnot glykemie, za což mohla prezidentova dieta a zhubnutí. V dubnu 2021 pak Zeman oznámil, že se rozhodl přesunout na vozík.

Během desetiletého prezidentského mandátu pobyl Zeman v nemocnici několikrát. Nejvážnější byl jeho stav na podzim 2021, kdy v Ústřední vojenské nemocnici strávil 48 dní. Zpočátku byl na klinice intenzivní medicíny. Doktoři tehdy nutnost péče zdůvodnili komplikacemi spojenými s chronickým onemocněním. To ale blíže neupřesnili. Zeman dostal výživovou sondu, se kterou musel nějaký čas žít. Z nemocnice se vrátil do zámku v Lánech, kde trávil většinu času do konce mandátu. Péči o něj zajišťovaly zdravotní sestry, které se o něj starají i po jeho odchodu z funkce.

Video  Za Zemanem přijeli Fico s Orbánem. Podávaly se i řízečky.  - Blesk Zprávy - Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

6vox6 ( 21. března 2024 08:24 )

Psala to jako úvod vlákna. Jak z toho poznáš, že to byla na někoho konkrétního reakce? Pokud si tedy nejste nějak osobně blízcí, což by mohlo být, když jsi ji nikdy neslyšel zvýšit hlas. Já ji neslyšel ani šeptat.

6vox6 ( 21. března 2024 08:19 )

Takže ty seš ten její šamstr?

6vox6 ( 21. března 2024 08:16 )

Já ji mám z tebe a tvých dalších nicků. 🙂

Tomáš Brunclík ( 17. března 2024 14:37 )

Souhlas

JaNat ( 17. března 2024 11:07 )

Také si myslím, že to žádná mladice není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa