Měří šest metrů, v porovnání s plejtvákem myšokem , jehož délka dosahuje přes 22 metrů, by se chtělo říct „nic moc“. Však je také nejmenším známým druhem plejtváka na světě. Nenechte se však zmýlit. O žádného drobečka vskutku nejde. Jen realistický model, který bylo zapotřebí vynést a vyzdvihnout do druhého patra staré budovy Národního muzea, váží přes úctyhodných 450 kilogramů. A pokud by podobně pracovníci chtěli „stěhovat“ toho skutečného plejtváka, měli by co do činění až s 8 tunami těžké váhy.

Velkolepý příběh přírody

„Jedná se o realistické modely žraloka a plejtváka malého. Jsou to vedle krakatice, která tu již visí, dva největší modely, které tu máme, a které doplní tisíce našich sbírkových předmětů, které jsou buď původní, nebo jsme je vyráběli pro naše expozice,“ vysvětlil pro Blesk.cz generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, co že se to vlastně ve středu do Národního muzea stěhovalo. „Přes ně se budeme snažit vyprávět velkolepý příběh naší přírody.

Lukeš tím míní novou expozici, která se právě v historické budově Národního muzea chystá, a jejíž součástí je mimo jiné i kostra plejtváka myšoka. Právě u ní bude ve vitríně vystaven i model plejtváka malého, aby si návštěvníci mohli udělat srovnání.

Součástí expozice však budou stovky jiných vystavených exemplářů. V případě některých půjde o modely, u jiných o plastické či kosterní preparáty. Scházet nebudou ani přirozeně zdobené skulptury, které napodobí třeba podmořský život se vším všudy, nebo ptačí útes. První návštěvníci by se expozice měli dočkat ještě toto léto. „Vernisáž plánujeme v prvních deseti dnech tohoto srpna,“ přiblížil Lukeš.

Léta čekání na nejsložitější stěhování

Ten také sdělil, že výroba modelu trvala několik měsíců. „Samotná jeho příprava nám zabrala téměř sedm let,“ podotkl s tím, že model plejtváka vznikal ve specializované dílně Dánsku. „V Čechách takto precizní práci bohužel neumíme.“

Podle Ivo Macka, ředitele Přírodovědeckého muzea při Národním muzeu byla právě doprava na místo do Prahy – a následně do expozice, to nejtěžší na celém procesu výroby. „Model je vyroben z polyuretanu a vyplněn je železnou konstrukcí, která veškerou tu hmotu drží. Z toho důvodu je model také tak těžký. Nejsložitější byl pro nás tudíž transport. Když k nám již hotový model před několika lety zamířil, neměli jsme jej kam dát, protože se nám nevešel do depozitářů,“ sdělil pro Blesk.

Z toho důvodu na vyvedení ven na denní světlo čekal model plejtváka přes dva roky v garážích, zaopatřený polystyrenem, aby se na něm náhodou nepodepsaly české zimy. Dočkal se až letos v létě. „Exponát bude zavěšen ve vitríně, ta se nesmí zhroutit. Takže jej musíme pečlivě zabezpečit, abychom zvládli udržet téměř půl tuny ve vzduchu,“ sdělil. Nahoru do druhého patra obří model vyneslo devět stěhováků. Do posledních schodů jim pomohla kladka.

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhal transport realistických modelů plejtváka malého a žraloka do budoucí expozice Zázraky evoluce, kterou chystá Národní muzeum otevřít zkraje srpna. (23. června 2021) David Zima

Fotogalerie
60 fotografií