Úklid psích exkrementů v ulicích Prahy 10 pomocí speciálních vysavačů stojí podle radnice 300 tisíc korun týdně, to je tedy více než milion korun z veřejného rozpočtu.

Proto má vzniknout kampaň, která má upozornit občany na to, aby zbytečně neznečišťovali ulice. „Chceme aktivizovat lidi k tomu, aby pečovali o své nejbližší okolí, a ideálně sami poučili ty sousedy, kteří v něm dělají bezdůvodně nepořádek,“ říká místostarostka Jan Komrsková (Piráti), která má na starost oblasti životního prostředí.

Hledá se slogan

Městská část vyzývá občany, aby vymysleli další slogany které mají na problém znečištěných ulic upozornit. „Klíčové je ale zodpovědné chování nás všech, jen důsledný úklid nestačí,“ poznamenala místostarostka.

Úklid chodníků stojí měsíčně 1,3 milionu korun a dalších 1,2 milionu stojí péče o zeleň, kterou městská část spravuje. Dalších asi 25 tisíc měsíčně stojí svoz objemných odpadů z ploch městské části.

I tak podle vedení radnice chodí každý rok stovky podnětů od lidí, kteří jsou nespokojení se stavem veřejného prostoru. Lidé na radnici hlásí nepořádek v ulicích pomocí MMS, přes on-line aplikaci, call centrum i běžnou korespondenci. Podněty od občanů sbírají i ulicích i strážníci.

Předtím to byl vandalismus

Praha 10 už spustila v minulosti podobnou kampaň, která byla zaměřená na vandalismus ve veřejném prostoru. Na internetu a v ulicích městské části se objevily snímky poničených nebo posprejovaných laviček a dalších kusů městského mobiliáře.

Video
Video se připravuje ...

Co krok, to hov*o: Proč se Praha topí ve výkalech? A kde je nebezpečné žít! (2016) Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Opravy městskou část ročně stojí více než 160 tisíc korun. Kromě toho musí také často nahradit prvky, které někdo ukradne. Ztrácí různé kusy vodních prvků z pítek nebo fontán. Vodní prvky také se také ucpávají odpadem, které lidé odhazují. Proběhla i iniciativa nazvaná „Duben bez odpadu“, která občanům radila, jak snižovat objem odpadu a jak správně třídit.

V Praze 10 nejsou první

Co se však boje proti psím exkrementům týče, jde v Praze 10 o novinku. Nikoliv na celopražské úrovni. V roce 2019 spustila Praha 3 výmluvnou kampaň „Žižkov není šiškov“, která je taktéž namířená právě proti nezodpovědným pejskařům. Praha 3 na to konto zesílila úklid ulic, umístila více sběrných nádob na „hnědé hromádky“ a zároveň apelovala na Městskou policii hl. m. Prahy, aby nezodpovědné pejskaře pokutovala vyššími částkami. „Teoreticky mohou udělit až 10 tisíc,“ sdělil tehdy starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Fotogalerie
20 fotografií