Vedení Prahy se snaží zvýšit kapacitu pobytových služeb pro seniory na území hl. města. Podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě), která má na starosti sociální oblast, chybí přes tisíc lůžek. I proto vznikl systém podpory financování, do kterého se mohou hlásit jednotlivé městské části se svými projekty. Toho využila například už Praha 11, Praha 15 nebo Praha Petrovice.

„Od předchozích vedení pražské radnice jsme zdědili deficit přes tisíc lůžek a neexistující systém rozvoje kapacit. Díky osvětě a usilovné snaze ale přibývá městských částí, které chápou, že rozvoj služeb pro seniory je nyní stejně velkou prioritou pro obec a obecní služby, jako je rozvoj škol a školek pro děti. Spolupráce s Prahou 14 nebo Petrovicemi a nyní nově i s Prahou 3 potvrzují, že Pražané nakonec budou mít služby, které potřebují,“ říká radní. 

Starý ošetřovatelský dům půjde k zemi

Právě Praha 3 v těchto dnech vypsala architektonickou soutěž na výstavbu nového domu sociálních služeb (DSS). Městská část tak chce především navýšit svoje kapacity zejména v oblasti služeb domova se zvláštním režimem. To je speciální zařízení, které pečuje o osoby se sníženou soběstačností z důvodu duševního onemocnění, jako je třeba Alzheimerova demence. Režim v takovém zařízení je uzpůsoben specifickým potřebám klientů.

„Objekt DSS by měl stát v ulici Pod lipami, na místě současného ošetřovatelského domova, který již technicky ani provozně nevyhovuje současným požadavkům. Bude tedy odstraněn a na jeho místě by měl vyrůst objekt nový, který bude respektovat měřítko okolní zástavby a zachová i velkou zahradu mezi stávajícími bytovými domy,“ říká místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Strana Zelených), který má na starosti sociální oblast.

„Soutěž o návrh vnímáme jako vhodný způsob nalezení nejlepšího řešení pro daný úkol. Dáváme tím všem architektům příležitost ukázat, jak vnímají téma staveb pro seniory na základě zkušeností z jiných projektů. Zároveň jde o transparentní a efektivní způsob, jak tuto veřejnou zakázku zadat. V navazujícím procesu bychom s vítězem soutěže rádi co nejdříve podepsali smlouvu na zhotovení projektové dokumentace a věříme, že v dohledné době pak začali i samotnou stavbu,“ dodává Rut.

Kapacita 50 osob i denní stacionář

Dle zadání Prahy 3 by nový dům sociálních služeb měl mít kapacitu asi 50 lůžek, z toho asi 10 jednolůžkových pokojů a 20 dvoulůžkových. Součástí každého pokoje pak bude standardní vybavení v podobě koupelny a kuchyňské linky, neměl by chybět ani prostor pro část vlastního nábytku klientů. K dispozici by měl být i denní stacionář s kapacitou pro 6 – 8 osob.

V novém objektu by mohlo vzniknout i kadeřnictví nebo pedikúra a to jak pro klienty domova, tak pro veřejnost, radnice by zde ráda viděla i kavárnu. Součástí pozemku je také rozsáhlá zahrada. Ta by měla být rozdělena na režimové části a zároveň by zde mohla vzniknout například i komunitní zahrada, či herní a cvičební prvky pro seniory.

Předpokládané náklady jsou okolo 120 milionů. Termín odevzdání soutěžních návrhů je v prosinci 2021 a bude je hodnotit porota složená ze zástupců městské části a nezávislých odborníků, kteří mají s tímto druhem staveb dlouhodobé zkušenosti. Předsedou soutěžní poroty bude architekt Michal Kohout, v porotě dále zasedne architektka Irena Šestáková, architekt Pavel Nasadil a zástupci radnice.

Fotogalerie
3 fotografie