Centrum sociálních služeb Nový domov Praha 2 ve svých stávajících zařízeních dlouhodobě registruje značný převis mezi nabídkou a poptávkou. V současné chvíli na jedno volné místo čeká v průměru 4 až 5 klientů. Z důvodů nedostatečných kapacit se městská část už několik let snaží tento problém vyřešit. „Původně jsme chtěli zrekonstruovat některý z domů, které městská část vlastní, bohužel se ukázalo, že historická zástavba Prahy 2 je pro tento druh zařízení nevhodná. Museli bychom v podstatě vnitřek celý zbourat a postavit znovu, což by nám památkáři nikdy nepovolili,“ vysvětluje místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), která má v gesci sociální služby.

Důraz na domácí prostředí

Z výše uvedených důvodů se rozhodla radnice postavit zcela novou budovu na území mezi ulicemi Italská, Lichnická, Španělská a Kunětická, kde jsou v současné době tenisové kurty. Nový domov pro seniory trpící určitou formou demence bude mít kapacitu asi 130 lůžek, což je dvojnásobek současné kapacity. Inspiraci hledala městská část převážně v zahraničí a rozhodla se nové centrum postavit ve stylu samostatných jednotek – tzv. domácností. „Jsme si vědomi, že pro klienty trpící některou z forem demence je nesmírně důležité domácké prostředí,“ sdělila Udženija.

V každé z domácností bude maximálně 12 lidí, přičemž každý bude mít svůj vlastní pokoj se sociálním zařízením. Společná pak bude kuchyň a obývací/pobytový prostor. „A co je nesmírně důležité, o jednu domácnost se bude vždy starat pouze jedem tým lidí,“ zdůraznila místostarostka. Velká výhoda prostoru bude jeho variabilita. „V každém stádiu nemoci má klient jiné potřeby, my budeme schopni reagovat na poptávku a jednotlivé domácnosti v případě potřeby jednoduše přestavět,“ dodala Udženija.

V centru bude k dispozici denní i týdenní stacionář, kterých je v Praze nedostatek. Týdenní stacionář bude podle Udženije vhodný pro rodiny, které si nemohou dovolit opustit zaměstnání a seniora se starat, ale o víkendech by svoji babičku nebo dědečka měli rádi doma. V novém zařízení se počítá i s terapeutickou zahradou, která bude speciálně upravena pro potřeby seniorů, nebude chybět relaxační a poradenské centrum, hlídací koutek pro děti, komunitní zahrada nebo kavárna.

Co na to opozice?

Návrh nového centra sociálních a zdravotních služeb pro seniory představilo vedení Prahy 2 i opozičním zastupitelům a podle Udženije se sešlo veskrze s pozitivní reakcí. „Dlouhodobě podporujeme kroky, které zajistí lepší péči pro naše seniory. Raději bychom však viděli několik menších zařízení třeba pro 30 klientů. I vzhledem ke zkušenostem s pandemickou situací, kdy museli být senioři odříznuti od svých blízkých, nám to dává větší smysl,“ řekl pro Blesk opoziční zastupitel Jaroslav Němec (Piráti).

Předpokládané náklady jsou okolo půl miliardy, přesná cena ale bude známá až po výběru stavební firmy. Prostředky na stavbu chce Praha 2 získat z evropských fondů, státního rozpočtu a v neposlední řadě i z magistrátu. „Jsme na začátku, čeká nás mnoho jednání. Ale všechny možnosti budeme bědlivě sledovat a kde bude možnost, určitě zažádáme o finanční podporu. Jsem přesvědčená, že Praha 2, potažmo celé hlavní město takový projekt potřebuje,“ uzavřela Udženija.

Fotogalerie
7 fotografií