Historická radnice starých Modřan, které jsou dnes stěžejní součástí Prahy 12, byla zbourána už v 80. letech minulého století. Jednu budovu, do které by se vešly všechny odbory a úřady však tato městská část neměla, a proto byly jednotlivé úřady rozesety po celé Praze 12. Pokud si místní potřebovali něco zařídit, byla to většinou anabáze na půl dne. Úřady sídlily hned na sedmi místech a většinou byly od sebe vzdálené i několik stanic MHD.

O potřebě nové radnice se na Praze 12 mluvilo skoro dvacet let. Za tu dobu vzniklo i několik plánů. Mezi nimi přestavba budovy bývalého obchodního domu Prior nebo výstavba nové radnice v rámci developerského projektu U Dubu. Žádný z těchto projektů se však neuskutečnil. Až v roce 2017 podepsal tehdejší starosta Milan Maruštík (ANO) a zástupci „Společnosti radnice Prahy 12” smlouvu na výstavbu nové budovy radnice.

Stavba na zelené louce a volné prostory „do foroty“

„Se stavbou nové radnice začalo předešlé vedení, když jsme to přebrali my, nebylo možné projekt už zastavit. Pro mě osobně by bylo přirozenější, kdyby nová radnice stála v místě bývalého obchodního domu Prior, které považuji za přirozené centrum naší městské části. Pozemek, kde radnice stojí nyní, měl však tu výhodu, že se stavělo na zelené louce a museli jsme tak pouze investovat do sanace, přestavba nebo bourání Prioru by bylo mnohem nákladnější,“ vysvětluje pro Blesk místostarosta Petr Šula (TOP 09)

Původně měla být radnice hotová letos v únoru, nakonec se však stavba protáhla a tak se úředníci do nových kanceláří nastěhovali až nyní. V komplexu po sestěhování všech úřadů zůstává zhruba 800 metrů čtverečných volného místa, které chce městská část pronajímat.

Nová radnice Prahy 12 má připomínat 3 kostky cukru
Autor: Loxia

„Máme to jako rezervu, kdyby se městská část dále rozrůstala a my bychom potřebovali další prostory. Nyní je ale nabízíme k pronájmu, peníze z pronájmu nám pak pomohou uhradit provozní náklady,“ nastínil Šula. Kromě kanceláří, zde bude i multifunkční sál pro 120 lidí, restaurace jak pro zaměstnance, tak i pro veřejnost a kavárna, která by se měla otevřít už během léta. Podle informací z městské části jsou už všechny obchodní prostory pronajaté, zbývá několik volných kanceláří.

Radnice se prodražila

Výstavbu zbrzdil především nedostatek financí, navíc cena oproti původním plánům poměrně výrazně narostla. Radnice měla původně stát 470 milionů korun, cena se ale na podzim 2020 zvedla na 575 milionů a skončila až na sumě 617, 8 milionů korun. Peníze radnice získala prodejem i pronájmem uvolněných budov, kde sídlily jednotlivé úřady.

Na takto obří zakázku, která je největší v historii Prahy 12, přispělo i hlavní město. „Od magistrátu městská část získala investiční dotaci ve výši 120 milionů korun. Dříve byla také ze strany magistrátu na stavbu radnice přislíbena bezúročná půjčka ve výši 250 milionů korun, tu musí Praha 12 splatit nejpozději v roce 2036,“ informovala mluvčí městské části Eva Ingrid Antl Burianová.

Slavnostní otevření bude až v září

I když se úředníci již přestěhovali, žádný velký opening se zatím nekonal, podle místostarosty Šuly je v plánu slavnostní otevření v září. „Během září proběhne Den Prahy 12 spojený zároveň se dnem otevřených dveří. Občané tak budou mít možnost nahlédnout i do míst, kam by se za normálních okolností možná ani nepodívali. Celá akce bude samozřejmě doplněna doprovodným programem a to včetně představení návrhů participativního rozpočtu, nebo hudební produkce,“ přiblížil.

Novou budovu radnice Prahy 12 navrhlo architektonické studio Loxia. „Historie Modřan je úzce spjata s cukrovarnictvím, díky kterému byly povýšeny z vesnice na součást Prahy. Chtěli jsme tento odkaz vyzdvihnout, proto má nová radnice podobu tří kostek cukru. Před hlavním průčelím pak vytváříme dlážděný předprostor, který poskytuje místo pro setkávání, posezení a s ním spojené drobné akce typu trhů, slavností, koncertů nebo různých představení,“ informovalo už dříve architektonické studio.

Fotogalerie
28 fotografií