Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že ve směru na Brno se bude jezdit bez omezení od dnešních 11:00. Podle Rýdla se řidiči už nijak nezdrží, silničáři pouze dočišťují vozovku nebo likvidují poslední zbytky vodorovného dopravního značení.

Ve směru na Brno od 21. kilometru až po most Šmejkalka zhruba na 25. kilometru se jezdí bez omezení stotřicetikilometrovou rychlostí, na zbytku úseku platí osmdesátikilometrová rychlost, dobíhají tam nějaké práce na krajnici. V každém případě jsou k dispozici dva jízdní pruhy a neznamená to vůbec žádné zdržení nebo komplikaci,“ uvedl Rýdl.

Na úseku Mirošovice-Hvězdonice mezi 21. a 29. kilometrem se začalo pracovat v roce 2019, podle ředitele ŘSD Radka Mátla patřila rekonstrukce této části dálnice vzhledem k vysoké intenzitě dopravy k nejkomplikovanějším. S odstraňováním dopravního omezení začali silničáři o víkendu. V neděli kvůli tomu stála doprava ve směru na Brno. Kvůli odstraňování betonových bloků z vozovky auta jezdila jen jedním pruhem a za zúžením se vytvořila mnohakilometrová kolona.

Průjezdná v říjnu?

Celá D1 by měla být po rekonstrukci plně průjezdná počátkem října. Po odstranění dopravního omezení mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi zbývá dokončit tři poslední úseky mezi Koberovicemi a Humpolcem, Velkým Beranovem a Měřínem a Devíti kříži a Ostrovačicemi. Podle Mátla by měla poslední dopravní omezení zmizet z D1 o víkendu 2. a 3. října.

Zbývat bude ještě oprava mostu Šmejkalka poblíž Senohrab, která nebyla zahrnuta do celkové rekonstrukce a je vedena jako samostatná zakázka. Práce by tam měly začít v roce 2022 nebo 2023.

D1 je nejen nejstarší a nejdelší českou dálnicí, ale v některých úsecích i nejvytíženější a nejnebezpečnější a také vinou častých oprav a mnohaleté modernizace nejpomalejší. Rozsáhlá rekonstrukce dálnice mezi Mirošovicemi a Kývalkou u Brna začala v roce 2013, opravy měly původně skončit v roce 2018. Kompletní rekonstrukce 160 kilometrů D1 vyšla na 24 miliard korun.

Video
Video se připravuje ...

Kolony na dálnici D1 v sobotu 31. července 2021 Aktu.cz

Fotogalerie
4 fotografie