Už od neděle musejí Pražané a návštěvníci hlavního města sáhnout hlouběji do kapsy - krátkodobé jízdenky o 25 procent zdražily. Za 30minutovou nově zaplatí místo 24 korun 30 a 90minutová vyjde místo 32 korun na 40. SMS jízdenky budou stát 42, resp. 31 korun. Podle vedení města jsou důvodem změn zvyšující se náklady na provoz MHD.

„Prioritou Prahy bylo zachovat výši jízdného pro pravidelné cestující. Proto se bude s ročním kuponem cestovat i nadále za deset korun na den,“ sdělil Blesku radní pro dopravu Adam Scheinherr (34, Praha sobě) a dodal, že na zdražení se shodli představitelé TOP 09, Pirátů, ODS i středočeské STAN.

Do vedení Prahy se kvůli zdražování v neděli pustil premiér Andrej Babiš (ANO). „Proč má pan Hřib tolik poradců? Má desítky miliard na účtě. Praha má strašně moc peněz a zdražuje. Já jsem zavedl slevy na jízdném pro důchodce a pro mladé lidi,“ nechal se slyšet. „Co vůbec nechápu, protože Piráti vždycky slibovali, že budou digitální, je, že SMS jízdenky budou ještě dražší než normální papírové,“ uvedl Babiš ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích.

Hřib: Je to trapné

Jeho reakce zvedla Hřiba ze židle. „Tohle je opravdu od Vás trapné. Proč neřeknete celou pravdu? Pravda totiž je, že hnutí ANO zdražuje jízdné lidem v regionech,“ uvedl v rozhořčeném komentáři Hřib a vyjmenoval primátory za ANO, kteří ve svých městech v minulosti také zdražovali jízdenky.

„V roce 2020 zdražili jednorázové jízdenky vaši primátoři v Ostravě i Olomouci, a to o cca 20 %. V Opavě a Ústí nad Labem také zdražili vaši primátoři jednorázové jízdenky v roce 2019. V roce 2017 váš primátor v Českých Budějovicích zrušil levnější jízdenky. Před měsícem zdražil MHD váš primátor v Děčíně. Jednorázové jízdenky právě dnes zdražila i vaše starostka za ANO v České Lípě, a to o 25 %. A přesně za měsíc na 1. září podobně zdražuje jízdenky v MHD váš primátor v Pardubicích,“ napsal. Uvedl také, že cena dlouhodobých kuponů zůstala v Praze neměnná a senioři a děti jezdí v Praze stále zdarma. 

Vedení Prahy kvůli zdražování kritizuje i opozice. „Dvakrát dražší výstavba metra D, než je ve světě běžné. Předražené přístřešky zastávek. Nový vzhled vozů MHD a další nesmyslné nápady,“ kroutí hlavou zastupitel Ondřej Prokop (35, ANO) s tím, že Praha a její dopravní podnik neumějí hospodařit. 

Fotogalerie
23 fotografií