Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš se chystá na večeři se Zemanem. Kvůli šéfovi BIS Koudelkovi? Premiér mlží

Aktualizováno -
1. srpna 2021
17:02
Autor: ČTK - 
1. srpna 2021
15:53

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí setká s prezidentem Milošem Zemanem. Potvrdil to ČTK a nevyloučil, že proberou, kdo povede Bezpečnostní informační službu (BIS) po skončení mandátu nynějšího šéfa Michala Koudelky v polovině srpna. V pátek uvedl, že personálii, o které se spekuluje několik měsíců, chce vyřešit příští týden.

O plánované schůzce informoval server SeznamZprávy, podle kterého se Babiš rozhodl Koudelku, kterého prezident dlouhodobě kritizuje, obětovat. Cituje u toho anonymní zdroje. Ty ale citoval i u údajné výměny kauzy Vrbětice za vakcíny Sputnik, což měl provést vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a co se dosud oficiálně nepotvrdilo.

Babiš sdělil, že s prezidentem se sejde, jako tomu bývá každý měsíc. Pravidelné večeře prezidenta a premiéra se obvykle odehrávají na zámku v Lánech. Na dotaz, zda budou tentokrát probírat i situaci v BIS, Babiš uvedl, že „budou probírat všechno“. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček  sdělil, že schůzka se uskuteční v Lánech od 18:00 a „diskutovat se bude o aktuálních otázkách“.

Koudelkovi funkční období skončí v polovině srpna, premiér se zatím k jeho případnému setrvání v čele kontrarozvědky nevyjádřil. V minulosti naznačil i variantu, že by plnohodnotné rozhodnutí mohla učinit až příští vláda.

Podle představitelů opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN i vládního ANO by Koudelka měl v čele BIS pokračovat. Proti je naopak hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Prezident Koudelku dlouhodobě kritizuje. V květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby Koudelku povýšil do generálské hodnosti.

Nedůstojná a nestandardní situace

Koudelka ve funkci šéfa BIS vystřídal 15. srpna 2016 Jiřího Langa, v polovině srpna tak dovrší pět let ve funkci. Místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) označil zhruba před týdnem nejistotu kolem jeho následného setrvání za nestandardní a nedůstojnou. „Jak pro pana ředitele Koudelku, tak pro celou jeho službu. Škodí to jak dovnitř, tak navenek směrem k partnerům,“ sdělil tehdy Žáček. Člen sněmovní komise pro kontrolu BIS Lukáš Kolářík (Piráti) má situaci za prapodivnou. Babiš podle něj používá Koudelku „jako hrací kartu pro vyjednávání s panem prezidentem“.

Podle zákona o zpravodajských službách ředitele BIS jmenuje vláda po projednání ve sněmovním bezpečnostním výboru. Z výkonu své funkce je pak šéf kontrarozvědky odpovědný vládě. Deníku Právo Babiš v dubnu řekl, že předpokládá, že Koudelka ve funkci zůstane. „Ale třeba o novém šéfovi BIS rozhodne příští vláda,“ uvedl.

Zeman loni v rozhovoru pro Mladou frontu DNES uvedl, že Koudelka by měl být odvolán. „Ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné,“ uvedl tehdy. Koudelku odmítl šestkrát povýšit na generála, což mu navrhovala vláda. Zeman má k práci civilní kontrarozvědky i jejího šéfa dlouho výhrady. V minulosti prezident označil zpravodajce BIS za „čučkaře“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Heil_Babisch ( 2. srpna 2021 22:03 )

Rusové nás dali v listině nepřátel na čelné místo. A naši nepřátelé nám mají stavět atomovou elektrárnu? Něco jako Černobyl?

Miloš ADAM ( 2. srpna 2021 20:24 )

O Koudelku se nebojim. Splnil zasadni zadani -znemoznit, aby rusove mohli stavet atomovou elektrarnu. Takze se o neho ti spravni lide postaraji. Jinak myslite, ze je normalni, kdyz naseho sefa kontrarozvedky vyznamena sefka spionazni organizace, ktera provadi operace v cizine?

Jiří Turek ( 2. srpna 2021 18:25 )

Ti ruský agenti jsou nafocení jak byli ubytováni na Moravě.Asi tam nebyli na dovolené,ale kvůli své práci.

Heil_Babisch ( 2. srpna 2021 16:00 )

Vždyť ještě ani nezačala prezidentská kandidátní kampaň. Když se považuješ za příštího prezidenta, měl by jsi dodržovat zákony.

Heil_Babisch ( 2. srpna 2021 14:57 )

Potřebujeme prezidenta, který nebude bojovat proti vlastní zemi. Snad se příště dočkáme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa