Koronavirus těžce zasáhl silničáře Jana Pallu v listopadu 2020. Z domovského Vyškova na jižní Moravě byl v kritickém stavu vezen dvě hodiny až do Třince. Ve Vyškově neměli dost speciálních ECMO přístrojů, okysličujících mimotělně krev.

„Bez zavedení na ECMO by pacient nejspíše nepřežil,“ řekl doktor Radim Špaček z nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. „Bojovali jsme s infekcemi. Pacienta jsme odpojili až po 44 dnech,“ doplnil lékař. To proběhlo den po narozeninách Jana Pally.

Dlouhý proces

Po propuštění do domácí péče po 81 dnech v nemocnici začal pro silničáře uzdravovací maraton. „Nikdy jsem nemarodil, takže doba strávená doma byla nekonečná a nemohl jsem to už vydržet,“ líčí muž, kterému trvalo celých 10 měsíců, než se dostal jakžtakž zpátky do formy.

A letošní svátky si mohl užít již s rodinou. „Vše zlé je snad už za námi. A teď občas nevím, kam dříve skočit. Často hlídám vnoučata, mám dvě vnučky a dva vnuky,“ dodal Jan Palla s tím, že své lednové narozeniny bude od nynějška oslavovat dvakrát.

Táhlo ho to ven

Uzdravovací proces Jana Pally byl velmi pozvolný. „Byl jsem zavřený doma, až v létě, kdy se covid na chvíli ‘schoval’, jsem začal chodit i mezi lidi a mé kamarády. Jsem členem Sokola, takže hřiště mám moc rád. S kamarády hrajeme klasický i stolní tenis. Jakmile jsem udržel kolo a byl si jistý stabilitou, vyrazil jsem na projížďky,“ vyprávěl nadšený sportovec.

Zabijačka jako trénink

Dny strávené jako „ležák“ se po propuštění z nemocnice na Janu Pallovi podepsaly. Musel se učit znovu chodit, jíst, stát na nohou. „Trénoval jsem i mluvení, podstupoval dechové cvičení kvůli poškozeným plicím. Jemnou motoriku jsem cvičil pomocí domácích prací, teď už stavím se zetěm dílnu a manželce jsem udělal novou koupelnu. Dokonce jsme se synem zvládli zabijačku,“ popsal.

Fotogalerie
95 fotografií