Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Nouzový stav skončil, co všechno se v Česku mění? Nová opatření proti covidu

  • Autor: ČTK,Darina Jíchová - 
    26. 12. 2021
    05:00

    O sobotní půlnoci skončil v Česku nouzový stav, který platil kvůli epidemii koronaviru od 26. listopadu. Restaurace, bary, diskotéky, kasina a obdobné provozovny tedy nemusí od Štěpána zavírat ve 22:00. Přestává také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla, že poslance o prodloužení nouzového stavu nepožádá a se šířením nákazy hodlá bojovat s pomocí pandemického zákona. I bez nouzového stavu tak budou platit opatření proti covidu, jen odlišná.

  • 1.Akce maximálně pro 1000 sedících

    Kabinet tento týden oznámil, že na kulturní a jiné akce bude moci po skončení nouzového stavu maximálně tisíc sedících lidí. Akce, kde účastníci nesedí u stolů, budou omezeny na nanejvýš 100 osob.

    Organizátoři budou muset kontrolovat covidové certifikáty, a to prostřednictvím aplikace čTečka, jež se využívá k načtení QR kódu z aplikace Tečka, v níž jsou covidové certifikáty nahrány, případně jakoukoli jinou čtečkou QR kódů.

    Video  Opatření na Vánoce a Silvestra: Vláda omezila večírky i sezení v hospodách  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 2.Silvestrovské omezení

    Od 29. prosince se omezí hromadné akce ještě více, což se týká i Silvestra. Od středy tak bude moci na akce, večírky a silvestrovské oslavy maximálně 50 osob.

    Minimálně do 3. ledna bude platit současný stav, při kterém mohou na hromadné akce pouze lidé s ukončeným očkováním nebo ti, kteří prodělali onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech. Prokázání negativním PCR testem se tak zatím další možností vstupu na akce či do restaurací nestane.

  • 3.U stolu v restauraci max. 4 lidé

    Od 29. prosince se povolený počet lidí u stolu v restauraci sníží ze šesti na čtyři, pokud nejde o členy jedné domácnosti. Omezení se netýká rodiny, tedy lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. 

    V restauracích musejí být hosté usazeni tak, aby od lidí u vedlejšího stolu byly alespoň ve vzdálenosti 1,5 metru. Pokud nekonzumují, musejí mít nasazený respirátor. Při vstupu si musejí dezinfikovat ruce. 

  • 4.Testování ve školách

    V prvních 14 dnech nového roku se budou testovat žáci, studenti a zaměstnanci škol dvakrát týdně, a to všichni bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo prodělali nemoc covid-19 v posledním půlroce. Testování se uskuteční vždy v pondělí a ve čtvrtek.

    Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) vysvětlil, že opatřením chce vláda sledovat šíření nové varianty omikron. Testovat se bude antigenními testy, které prošly kontrolou kvality. Vláda také upravila pravidla pro výjezdy škol na lyžařské zájezdy, děti na ně budou potřebovat jeden PCR test, nikoli dva, jako tomu bylo doposud.

  • 5.Třetí dávka pro skupinu 30 let a starší

    Od pondělí 27. prosince bude možné, aby na 3. dávku vakcíny šel každý občan, kterému uplynulo 5 měsíců od 2. dávky a je starší 30 let.

    „Týká se to i lidí, kteří nejsou objednaní,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Nyní tuto možnost mají lidé nad 45 let. Bývalá vláda to zdůvodňovala potřebou rozložení očkovacích kapacit. Pro lidi nad 35 let měla platit šestiměsíční lhůta až do 5. ledna. Kdy bude lhůta pro přeočkování zkrácena i pro lidi ve věku 18 až 30 let, Válek neupřesnil. Podle harmonogramu bývalé vlády by se tak mělo stát 19. ledna.

  • 6.Laboratoře se zaměří na omikron

    Laboratoře musí od neděle 26. prosince vyšetřit testem, který může odhalit omikron, pozitivní vzorky u pacientů, kteří mají příznaky koronaviru. 

    Video  Prymula v Blesku: Epidemiolog poradil čtenářům s vakcínami a školy by před Vánoci zavřel  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 7.Chaos v restrikcích pro cestovatele

    Cizinci budou muset mít od pondělí 27. prosince PCR testy na nemoc covid-19 před vstupem do Česka i ze zelených a oranžových zemí na tzv. mapě cestovatele. Pro české občany nebo cizince s přechodným či trvalým pobytem na území Česka se nic nezmění, oznámilo to ve středu ministerstvo zdravotnictví, které tak změnilo své původní vyjádření.

    Video  Vláda oznámí opatření k Vánocům a Silvestru: Válek je slovní pyrotechnik, rýpl si expert  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Prema M ( 26. prosince 2021 22:20 )

Už jsem vám psal doktore, že jenom po telefonu, ještě bych na vás prsknul bacil

Prema M ( 26. prosince 2021 22:17 )

A vy si myslíte že válek chce aby byli lidi zodpovědní. Vždyť jim to vyhovuje, nastopaji čísla udělá se nouzový stav a nakoupí se kraviny od kamarádů pro blaho a zdraví lidu. Případně se pronajme výstaviště za pár desítek milionů.
Opravdu si myslíte že když budete mít rozestupy a na ústach plastové hadr a v sobě 4 dávky nevyzkouseneho sajrajtu že to někdy skončí??? Na to zapomeňte dokud je nevykkupete v klecich ve Vltavě.

Tak se budou vymyslet kraviny(opatření) rozestupy 1,5 metrů předtím 2, místo pro zákazníka 15m2 teď 10m2 rouška 2 rocky ff2 Kn95 který se u nás nemá prodávat, 100% bezinfekcnost vakcíny kterou si máte píchnout po 5 měsících na nádraží nebo v kravine. Desinfekce se Šplíchala nesmyslně po lavičkaxh a mostech. Desinfikovali se prázdné zavřené školy a úřady kde měsíce nikdo nebyl. Zákaz zpěvu, zákaz zpěvu netestivaneho žáka oddělen od kolektivu. Sednout si ve fooscourtu jen pro vyvolené oteckovane oddeleni pouhou páskou. NEVPUSTENI do bazénů, který jsou napušteny chlorem tedy desinfekci atd.

Prema M ( 26. prosince 2021 22:03 )

Žádám všechny sportovce aby pred utkáním poklekli a dali tak gesto a sounáležitost svým bílým českým zdravím obcanum kteří jsou diskriminivani a nejsou uznání jako rovnoceni jen kvůli tomu že nechtějí být pokusnym králíkem

karlos1234 ( 26. prosince 2021 18:35 )

Jsem z těto pětikoalice nesmírně zklamaný. Babiš zakázal, aby na sportovní akce chodilo více než 1000 lidí. Měl jsem za to, že to zachránci z ODS a TOP 09 okamžitě zruší. Ale ODS a TOP 09 jsou obyčejní podvodníci, kteří lžou. Před volbami slibovali něco úplně jiného.

Desterz ( 26. prosince 2021 17:24 )

Možná jste jen letmo nepostřehl souvislost s tématem. Já ji tam třeba vidím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa