„Stavba budovy v eklektickém slohu včetně projektu trvala vídeňské firmě Fellner a Hellmer jen 18 měsíců,“ zmínil historik Jan Sedlák.

Tehdejší Německé divadlo, jen o rok mladší než pražské Národní, bylo přitom vůbec prvním v Evropě, kterému se dostalo tehdy převratného elektrického osvětlení!

Divadla totiž často hořela a tak se honosná brněnská budova dočkala "žhavého vynálezu" - instalace žárovek. Divadlo o rozloze 2 700 m2 mělo jako první také automatické větrání chlazeným vzduchem. Ten byl vháněn pod tlakem do hlediště i na jeviště.

Žárovka k prohlédnutí

Převratnou elektroinstalaci dodala a zprovoznila francouzská společnost Société electricque Edison Paris. V interiéru bylo nainstalováno na 1 365 žárovek, každá o příkonu 72 W.

Ta poslední byla slavnostně zazděna 31. října 1882 do základu budovy. Nyní je právě tato žárovka vystavena ve skleněné vitríně ve foyer divadla.

Divadlo mělo dokonce svou vlastní elektrárnu, v dnešní Vlhké ulici, asi 300 m daleko. V ní byla strojovna se čtyřmetrovým setrvačníkovým kolem, zajišťujícím stálý chod čtyř čtyřtunových Edisonových dynam, ktará byla dovezena z Nev Yorku.

Jméno po dramatikovi

Jiří Mahen (1882 až 1939) se narodil jako Antonín Vančura v Čáslavi. Se spisovatelem Vladislavem Vančurou (1891 až 1942)  byli bratranci. Mahen byl učitel, básník, novinář, dramaturg, knihovník, režisér a divadelní kritik. V roce 1910 se přestěhoval do Brna. V květnu 1939 spáchal sebevraždu jako protest proti okupaci německými vojsky.

V brněnské vilce, kde žil s manželkou, je nyní Mahenův památník. Tvořil pod řadou uměleckých pseudonymů, jeho lyrická tvorba je spojena s životním postojem tzv. generace anarchistických buřičů. Bratranec Vladislav byl v roce 1942 popraven za odbojovou činnost, stejně jako jeho bratr Pavel o rok později.

VIDEO: Životy slavných.

Video
Video se připravuje ...

 Videohub

Fotogalerie
13 fotografií