Když operátorka záchranářů Miroslava Bělušová přijala naléhavý hovor z Blanenska, tušila, že trojčlenný tým záchranářů bude muset zřejmě rodit přímo v ložnici nastávající maminky. „Jednalo se o překotný porod,“ vysvětlila mluvčí ZZS JMK Michaela Bothová.

Museli zastavit

První z chlapců se dral na svět velmi rychle. „Rodili jsme ho proto v ložnici. Přišel na svět poměrně snadno. Druhému kloučkovi se ale najednou na svět moc nechtělo. Tak jsme se rozhodli pro transport do porodnice,“ vysvětlil lékař ZZS JMK Petr Hlavinka.

Jenže, druhému chlapci bylo samotnému zřejmě nějak smutno a po cestě změnil názor. „Začal se klubat ven, tak jsme zastavili a za chvíli jsme mezi námi přivítali i druhé miminko. Naštěstí vše proběhlo bez komplikací. Všichni jsme si oddechli, pak už následovala jen velká radost,“ popsal pocity záchranářů lékař ZZS JMK.

Dopadlo to na jedničku

V krásné, nicméně obtížné situaci mu pomáhali záchranáři Miroslav David a Martin Růžička. Na dálku vše jistila operátorka, která ocenila rodičku. „Musím říct, že maminka byla ohromně statečná, přestože to pro ni rozhodně nebyla komfortní situace,“ vysvětlila Bělušová.

Pár dnů od překotného poradu je zřejmé, že záchranáři odvedli svou práci na jedničku s hvězdičkou. Jonášek i Eliášek jsou v pořádku. Rodiče obou chlapců jsou jim proto neskonale vděčni.

„Popisovat jak šťastní jsme, snad ani není třeba. Co třeba je, tak vyjádřit neskonalý dík lidem, kteří nejen svým umem, ale i milým slovem provedli mou úžasnou partnerku porodem... A také ke mně se chovali hezky. Máte můj obdiv i dík,“ vzkázal pyšný tatínek dvou krásných kluků.

VIDEO: Když nastane překotný porod, jde vše velmi rychle. Není čas dopravit maminku na porodní sál. Rodí se někdy dokonce i na chodbě.

Fotogalerie
4 fotografie