První překotný porod se odehrál hodinu před sobotní půlnocí. Operátoři z linky 155 vyslali záchranářskou posádku a lékaře k holčičce, která dostala jméno Thea.

„Když jsme přijeli na místo, bylo jasné, že převoz do porodnice už nestihneme, miminko mělo velmi naspěch. Za pár minut po našem příjezdu jsme pomohli na svět krásné holčičce, maminka byla statečná a skvěle spolupracovala. Chválím i tatínka, zachoval klid a rozvahu. Rodičku i děťátko jsme po ošetření převezli do nemocnice,“ shrnul lékař Martin Mucha, který se o maminku i miminko postaral společně s kolegy zdravotníky.

„Myslela jsem si, že se to může stát jen ve filmu a teď se to stalo nám. Thea je naprosto v pořádku. Ještě jednou celému týmu moc děkujeme za pomoc,“ vzkázala šťastná maminka Romana.

Porodila před autem

Jen o pár minut vyslal dispečink lékařskou posádku k dalšímu nedočkavému miminku, opět do Brna. Jeho rodiče chtěli do porodnice dojet sami, ale na svět přivedli děťátko již před autem a bez asistence dalších osob.

„Je to pro nás malý boží zázrak,“ řekl tatínek maličké Cecílie, která potěšila i trojici svých sestřiček. I v tomto případě si rodiče vysloužili od profesionálů velkou pochvalu.

„Holčička je zdravá a krásná,“ řekla lékařka Jana Hanzálková, která společně s posádkou o maminku s děťátkem pečovala. „Oba jsme ošetřili, zkontrolovali jejich zdravotní stav, poskytli tepelný komfort a převezli k další péči do nemocnice.“

„Šťastným rodinám gratulujeme a přejeme hodně zdraví, radosti a mnoho společně strávených chvil,“ uzavřela mluvčí jihomoravské záchranky Michaela Bothová.

VIDEO: Překotný porod za jízdy.

Fotogalerie
4 fotografie