„Muž pod falešnými identitami nabízel na inzertních portálech elektroniku. Vždy přitom žádal peníze předem. Jakmile je zájemce o zboží poslal, podvodník přestal komunikovat,“ uvedl vedoucí Oddělení kybernetické kriminality v Brně Stanislav Kovárník.

Škoda není konečná

Darebák používal účty tzv. bílých koní, tedy lidí, kteří mu je poskytli za určitý obnos. Z těchto účtů pak odcházely peníze do jeho virtuální peněženky převedené na bitcoiny. „Zatím jsme mu prokázali škodu za 1,5 milionu korun. Zřejmě ale ještě není konečná,“ upřesnil Kovárník.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští kriminalisté dopadli podvodníka, který přes internetové bazary okradl přes 200 lidí. Hynek Zdeněk

Zajímavostí je, že ničema byl za stejnou trestnou činnost již v roce 2021 odsouzen v jiném kraji. Policisté mu nyní zabavili tři auta, mobil a půl bitcoinu. „Stíháme ho vazebně. Hrozí mu až 8 let vězení,“ upřesnil vedoucí Oddělení kybernetické kriminality.

Podvodů přibývá

Brněnští kriminalisté upozorňují, že počet podvodů přes internet strmě roste. „Loni jsme od počátku roku do září evidovali cca 800 podvodů, letos je nárůst o 100 %, máme jich už přes 1 600. Podvedení přišli o 220 milionů korun,“ uvedl Kovárník.

Policisté přitom sledují i nebezpečný trend, kdy se podvodníci zaměřují na internetu už i na malé děti. Vydali proto pro školáky z 1. stupně základních škol kyber omalovánky.

„Je to první materiál svého druhu. Pro děti je přitom nyní velmi důležité, aby je někdo nemohl zneužít a vydírat prostřednictvím sociálních sítí. Budeme ho proto distribuovat do všech škol na jižní Moravě,“ uvedla policejní preventistka Zdeňka Procházková.