Policisté to znají z každodenní praxe. Podvodníci se zaměřují na seniory, aby z nich pod nejrůznějšími záminkami vymámili peníze. Přestože policie na rizika pravidelně upozorňuje, lidé ve vyšším věku na hrozby častokrát zapomínají.

Výstraha na očích

„Uvědomujeme si, že nestačí dávat výstrahy jen na internet a do chytrých mobilů. Mnozí ze seniorů se k těmto informacím nedokážou dostat. Vydali jsme proto magnetky, které jsou srozumitelné všem,“ vysvětlila preventistka policie Zdeňka Procházková.

Video
Video se připravuje ...

Policie zkouší nový typ prevence pro seniory: Upozornění jsou na magnetkách. Hynek Zdeněk



Díky tomu, že magnetky lze dát na lednici či zárubně dveří, mají i zapomětliví senioři výstrahy neustále na očích. „Zatím tento způsob zavádíme v Senior Pointech na Mendlově náměstí a na Lesné v Brně. Plánujme jeho rozšíření přes knihovny i do dalších měst,“ slíbila Procházková.

Neseme přeplatky, lákají pdovodníci

Jak podvodníci nejčastěji okrádají seniory? „Dominuje legenda, že někdo nese přeplatek za plyn, elektřinu či vodu. Podvodník pak tvrdí, že má vrátit např. tři tisíce korun, ale má jen pětitisícovou bankovku, potřebuje tedy rozměnit. Šťastný senior ho pak pozve domů a odkryje mu svou skrýš s penězi. Zloději pak stačí záminka, že mu nepíše propiska, nebo chce sklenici vody. Když senior na chvíli odejde, skrýš i s celoživotními úsporami podvodník vykrade,“ zdůraznila Procházková.

Témat na magnetkách je celkem sedm: Upozornění na výstražné prvky na oblečení, varování před hrozbami na internetu, před neznámými lidmi, podvodníky, kapsáři, zloději a zdůrazňují bezpečnou jízdu na kole. Kromě magnetek vydala policie pro seniory i speciální kalendář a brožuru. Všechny obrázky do nich vytvořila grafička Jitka Rufferová.


Pokud se senioři ocitnou ve složitých situacích, mohou se obrátit na bezplatné linky pomoci. Jde např. o Linku seniorů s tel. číslem 800 200 207 a Život 90, kde je telefon: 800 157 157.
Fotogalerie
11 fotografií