Krajský soud v Brně před časem z brutální vraždy, při které měli pachatelé mladíka krutě mučit, původně uznal vinným neznámého pachatele. Tomu měl pomáhat drogový dealer Miroslav M. Podle soudu si za ni měl odsedět devět let v kriminále.

Druhého obžalovaného, Františka M. (48), soud zprostil viny, nenašly se důkazy, které by jej s mordem spojily. Vrchní soud však oba rozsudky zrušil a nařídil případ znovu projednat.

„Nové dokazování světlo do případu nevneslo. Přímé důkazy neexistují,“ shodli se obhájci obžalovaných.

Brutální mučení

Vražda se stala v lednu 2015 v Kyjově. „Pachatelé vlákali mladíka do domu, pověsili ho na jeřáb, pálili na těle rozžhavenou tyčí a dusili igelitovým pytlem,“ uvedla obžaloba.

Utýranou mrtvolu pak vrazi zakopali a zasypali vápnem v chřibských lesích nedaleko hradu Cimburk. Motivem hrůzného činu měl být obchod s drogami.

Hledala ho šamanka

Matka zavražděného mladíka nechala po jeho zmizení vyhlásit celostátní pátrání. Jeho portrét rozvěsila po městě, najala si i šamanku. Ta jí sdělila, že syn je mrtvý a zahrabaný na těžko přístupném místě.

„Bál se chodit po městě, protože měl neustále pocit, že ho někdo sleduje. Vím, že ho drogy zabily,“ svěřila se pro Blesk.cz už dříve matka. Oba obžalované muže chytili policisté až po pěti letech, v dubnu 2020.

Mnoho verzí otřesné vraždy

František M. i Miroslav M. sedí nyní ve vězení ve Valdicích za drogovou činnost. V případu vraždy vinu popřeli. Miroslav M. ovšem tvrdil, že vraždu provedl František M. a on mu jen pomáhal odklidit tělo.

Soudkyně Dita Řepková ho ale viny zprostila. Zdůraznila, že jediným důkazem byla výpověď, u Miroslava M. navíc získaná policejním konfidentem ve vazbě.

„U soudu zaznělo několik verzí, jak mohla oběť zemřít, proto je těžké určit, která je pravdivá,“ konstatovala soudkyně. Podle ní nelze určit, kdo a jak mladíka sprovodil ze světa. S ohledem na odklizení těla je ale podle ní zřejmé, že se stal násilný skutek. Nový verdikt vynese brněnský soud v květnu.

VIDEO: Hasiči vyklízeli před časem v Kyjově bývalou varnu, zůstala v ní spousta chemikálií.

Video
Video se připravuje ...

Hasiči vyklízejí v Kyjově bývalou varnu, zůstalo v ní spousta chemikálií. HZS JMK

Fotogalerie
10 fotografií