„Podle našich závěrů tyto osoby po předchozí domluvě a naplánování vylákaly na konkrétní adresu v jihomoravském městě  muže (†22), kde jej měly zvlášť surovým a trýznivým způsobem usmrtit. Tělo oběti pak měly převézt automobilem do několik desítek kilometrů vzdáleného lesního porostu a následně zakopat,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Motivem hrůzného činu měl být obchod s drogami.

Výjimečný trest?

Po obvinění obou osob byly kriminalisty NCOZ nalezeny ostatky těla, které bylo zakopáno v lese na jižní Moravě. V případě pravomocného odsouzení hrozí obviněným osobám trest odnětí svobody v rozmezí 15 až 20 let. V úvahu ale připadá i výjimečný trest, protože vražda měla být provedena zvlášť surovým a trýznivým způsobem.

Spis s návrhem na podání obžaloby již byl předán státnímu zástupci Krajského státního zastupitelství v Brně. Obě obviněné osoby jsou stíhány vazebně.

Video
Video se připravuje ...

Zadržení muže podezřelého z vraždy mladíka NCOZ

Maminka se naděje nevzdávala

Mrtvého chlapce hledala od osudného ledna 2015 zoufale jeho matka. Nechala po něm vyhlásit celostátní pátrání a vytiskla letáky s jeho portrétem, které rozvěsila po celém Kyjově. Všechno bylo ale marné. Marie se proto obrátila na šamanku, která jí řekla, že její syn leží zahrabaný na těžko přístupném místě.

„Lukáš se chytil špatné party, bral drogy a bydlel u jednoho svého kamaráda. Pravidelně za mnou ale chodil a najednou, jako když utne. Prakticky všechny osobní věci přitom po něm zůstaly,“ zoufala si před lety reportérovi Blesku Marie.

Podle matky hrál Lukáš dobře na kytaru a hezky maloval. Od té doby, co ale začal brát pervitin, se začal měnit. „Bál se chodit po městě, protože měl neustále pocit, že ho někdo sleduje. Vím, že ho drogy zabily,“ řekla s roztřeseným hlasem.

Oslovila i šamanku

Když totiž všechny výzvy a pátrání selhaly, rozhodla se zkusit využít šamanku z Ústí nad Labem. Ta jí sdělila, že tělo Lukáše na příkaz jejich dodavatele drog zahrabali dva narkomani z Kyjova do země. „Když jsem zjistila, že jmenovaní narkomani v Kyjově skutečně žijí, byla jsem v šoku,“ přiznala nešťastná maminka.

Tělo Lukáše se mělo podle šamanky nacházet přibližně pět kilometrů od Kyjova na místě, kde ve 14. století stála tvrz. Narkomani tam měli využít propadliny nad jednou ze zasypaných místností a hlínou pak hrob dokonale zahrabat.

Policie případ rozhodně neodložila, po možných pachatelích dál pátrala. Po pěti letech zadržela letos na jaře dva podezřelé (42 a 46). Zda tělo bylo nalezeno tam, kde popsala šamanka, policie neuvedla.

Fotogalerie
8 fotografií