StB (Státní bezpečnost - pozn. red.) ji sledovala i při vycházkách s dětmi, před domem neustále parkovalo auto. Počítala s tím, že ji mohou kdykoliv zavřít do vězení. „S manželem jsem se domluvila a učila jsem ho, kde mají děti všechny věci. Kdyby náhodou…“ říká Holcnerová. I manžel měl už připravenou výpověď z VUT v Brně, kde vyučoval. Nedošlo k ní jen díky pádu komunismu.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská disidentka Hana Holcnerová: StB ji sledovala i při vycházkách s dětmi. Markéta Malá

Jedna z organizátorek

Informace ze soudních přelíčení s protirežimními aktivisty, jako například s Petrem Cibulkou nebo Stanislavem Devátým, telefonicky předávala Hlasu Ameriky, Svobodné Evropě či BBC. Aktivně působila v Brněnském fóru, založeném na podzim roku 1988, které se rozhodlo rozhýbat občanskou společnost, kupř. pořádalo veřejné diskuse.

Byla jednou z organizátorek demonstrací v Brně. Hana společně s Tamarou Váňovou vyrobily první brněnské letáky, které pak s Janou Soukupovou roznášely po studentských kolejích. „Nejpozoruhodnější na tom je, že to StB nezastavila, přestože mně odposlouchávala telefon,“ říká pamětnice.

Desítky tisíc lidí

Tichá demonstrace se na náměstí Svobody i díky studentskému stávkovému výboru v pondělí 20. listopadu odpoledne opravdu uskutečnila. Zúčastnily se jí desítky tisíc lidí, ale Hana mezi nimi nebyla. Spolu s Jaroslavem Šabatou ji v kavárně zatkla StB a odvezla na služebnu v Běhounské ulici poblíž centra.

Po demonstraci ji sice propustili, ale následující den opět zatkli. Od vyšetřujícího estébáka dostala facku. „Nějak jsem ho naštvala a ruply mu nervy. Zařval jen, ať si sundám brýle,“ vzpomíná Holcnerová a dodává, že jinak prý působil smířlivě a otevřeně se s ní bavil o tom, že je konec a on se vrátí ke své původní práci na letišti.

Nadšení a shon

Následující den už Hana stála na tribuně na náměstí Svobody před davem tisíců lidí. Další den spolu s aktivisty spoluzakládala Občanské fórum. Vzpomíná, že to bylo období plné nadšení a shonu. Hana dokonce měla být kooptována do Federálního shromáždění, což ale pro svůj nízký věk odmítla a místo ní se stal poslancem Jaroslav Mezník.

Co je Paměť národa?

Vzpomínky pamětníků pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Podpořit ji můžete i Vy – a to přímo Brně, kde funguje Paměť národa Jihomoravský kraj. Více na www.pametnaroda.cz.