Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fico na hřbitově. S kolegy z parlamentu uctil posledního komunistického prezidenta Husáka

Aktualizováno -
10. ledna 2024
19:11
Autor: ČTK - 
10. ledna 2024
18:23

Slovenský premiér Robert Fico a dva místopředsedové slovenské sněmovny, Ľuboš Blaha a Andrej Danko, položili věnce a kytici k hrobu posledního komunistického prezidenta někdejšího Československa Gustáva Husáka (1913-1991), u kterého se trojice politiků také poklonila. Nahrávku z pietní akce zveřejnil Danko, jenž je také předsedou vládní nacionalistické Slovenské národní strany (SNS). Fico uvedl, že Husák dělal i chyby, je mu podle něj ale třeba projevovat úctu.

Již čtyřnásobného slovenského premiéra a předsedu strany Směr-sociální demokracie Fica, který před takzvanou sametovou revolucí vstoupil do Komunistické strany Československa, spojují s Dankem a Blahou kritické názory na liberální demokracii. Danko označil Husáka za jednu nejvýraznějších osobností. „Měl těžký život, udělal i mnoho chyb, ale to, co zanechal, z toho žijí i dnešní generace,“ uvedl Danko.

Fico na sociální sítě napsal, že Husák sehrál rozhodující úlohu a zabránil represáliím v normalizačních 70. letech. „Vždy byla s ním spojována vzdělanost a inteligence. Udělal i chyby, ale kdo je nedělal a nedělá. Já ovšem cítím, že je mu třeba projevovat úctu a respekt,“ uvedl Fico.

Husák, od jehož narození dnes uplynulo 111 let a který byl představitelem tvrdé linie komunistického režimu v Československu, je pohřben ve svém rodišti, v bratislavské čtvrti Dúbravka. Komunista Husák byl jednou z vůdčích osobností Slovenského národního povstání za druhé světové války. Po válce se stal předsedou Sboru pověřenců, tedy de facto slovenské vlády. V 50. letech byl devět let vězněný jako „buržoazní nacionalista“.

Československým prezidentem byl v letech 1975 až 1989. Stal se symbolem takzvané normalizace po invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy v roce 1968. Po sametové revoluci, která vedla k pádu komunismu v Československu, Husák v prosinci 1989 rezignoval na funkci prezidenta, jeho nástupcem na Pražském hradě byl zvolen Václav Havel.

Video  Zuzana Čaputová sdílela video s černou vlajkou na Slovensku za oběti teroru v Praze  - Instagram - Zuzana Čaputová
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 12. ledna 2024 18:11 )

Kdo je asi lepši charakter ??líčovou postavou pro Havlovu zdárnou cestu na Hrad byl však jiný Slovák, Marián Čalfa. Předlistopadový komunista a mistr pro legislativu asi nejlépe ze všech komunistů pochopil, co se v listopadu děje. Po pádu vlády Ladislava Adamce se stal novým federálním premiérem a právě podpis na jeho jmenování byl posledním aktem prezidenta Gustáva Husáka.
Ten 10. prosince 1989 jmenoval vládu a rezignoval. Utajená schůzka Havel – Čalfa, která 15. prosince proběhla na Úřadě vlády, se nesla ve věcném duchu a v rychlém porozumění. Čalfa Havlovi zaručil, že vše zařídí. Co a jestli za to tehdy něco požadoval, o tom se vedou dohady. Přes zveřejnění záznamů ze schůzky se brzy objevily dohady, že Havel svůj úřad „zobchodoval“ za faktickou beztrestnost pro komunisty.

Zdroj: http­s://ww­w.id­nes.cz­/zpra­vy/do­maci/­vaclav-havel-prezident-1989-parlament-zvolen-ceskoslovensko-komuniste-marian-calfa­.A1912­29_120­925_do­maci_­pmk

hynek hynek ( 11. ledna 2024 13:39 )

Proti tomu pétikoaličnímu dobytku, byli i soudruzi od Husáka Einsteini.

verka1 ( 11. ledna 2024 11:43 )

70 - 80 leta minulého století byla v klidu, žili jsme spokojeně co nám chybělo?
Dneska samá válka, lidi bez domova, utrpení a bída. A pak miliardáři luxus.
Takové jsou doby.

dr.x.crement ( 11. ledna 2024 07:25 )

Tož já Husáka Slovákům přeju,ten přežije v každé době ,i a za ruské okupace tlápe nesmys­ly..­....­.kte­ré musíte od rána do večera poslou­chat­....­....­... 👎 👎 👎

dynaty ( 11. ledna 2024 02:58 )

👍 5701369 👍

Zobrazit celou diskusi