Legendou byl Pipi Gril na náměstí Svobody, v osmdesátých letech pověstný. „Chodilo se tam na pivo a vyprošťováky. Prodávala se tam totiž grilovaná kuřata i alkohol. Ke kuřátku jste dostali pivečko, čili se tam srocovali často různí zaměstnanci pozemních staveb, tedy kopáči,“ usmívá se průvodce Martin Koplík.

Video
Video se připravuje ...

Brno před revolucí část první: Sputnik, Pigi Gril a Mléčný bar aneb legendární vývařovny Markéta Malá

Automat Sputnik

Největší vývařovnou v Brně byl Automat Sputnik v České ulici, fungoval v letech 1959 až 1998. Denně se tu vařilo tisíce porcí jídla. Ve Sputniku byly také zprovozněny první jezdící schody v celém Brně.

 

„Do Sputniku se chodilo klasicky na řízky a uzená kolena,“ vzpomíná průvodce. Mohli jste si tu dát také guláš, vepřo-knedlo-zelo, jitrnice, dukátove buchtičky nebo svíčkovou.

V 80. letech minulého století se v bufetech lidé stravovali „na stojáka“. Spousta hospod, včetně samoobslužné vývařovny Sputnik, otevírala brzy ráno a zájem byl tak obrovský, že po půl hodině už bylo plno. „V budově Sputniku se dole nacházel samoobslužný bufet IV. cenové skupiny, o patro výš restaurace III. cenové skupiny,“ upřesňuje manažerka TIC.

Jahodový koktejl bez jahod

„Mléčný bar na náměstí Svobody si ještě mnoho lidí pamatuje. Stál tam, kde je dnes řetězec rychlého občerstvení. Do keramických půllitrů se čepoval jahodový koktej. Socialistickou náhradou hamburgerů byl rohlík s rozpečeným masem a sýrem,“ usmívá se manažerka TIC  Kateřina Theissigová. Prodávaly se i chlebíčky či vaječná omeleta.

Chodily sem hlavně rodiny s dětmi. „Když chtěli rodiče udělat dětem radost, slíbili jim koktej a vyhlášenou točenou zmrzlinu, která se prodávala před barem,“ připomíná Koplík. 

Kuriozitou je, že slavný jahodový nápoj nebyl vlastně vyráběn z jahod, ale z levnějších a dostupnějších jablek. Na růžovo ho jen dobarvovali.

Vraťte se v čase

Retro prohlídková trasa „Jízda retro karosou“ se koná tento víkend 16. a 17. listopadu. Stojí 100 korun pro dospělého, děti od sedmi let, studenti, senioři, ZTP, ZTP/P platí o polovinu méně. Pěší prohlídkové „osmdesátkové trasy“ budou pro velký zájem obnoveny i v příštím roce. Více informací ZDE.